-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

21.04.2021 / 16:39 Svijet - Moskva

Rusija protjeruje deset američkih diplomata

Rusija protjeruje deset američkih diplomata
Foto: Vijesti.ba
Rusija je u srijedu objavila da protjeruje deset američkih diplomata.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je zamjeniku šefa ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi uručena diplomatska nota sa listom diplomata proglašenih personom non grata, ili nepoželjnom osobom.

U saopćenju se navodi da diplomate imaju rok od mjesec dana da napuste Rusiju, odnosno do 21. maja.

“Ova mjera je jednak odgovor na neprijateljske postupke američke strane protiv određenog broja uposlenika ruske ambasade u Washingtonu i generalnog konzulata Rusije u New Yorku, koji su neosnovano proglašeni personom non grata”, ističe se u saopćenju.

Ministarstvo je također poručilo da će objaviti daljnje mjere odgovora na posljednji val ilegalnih američkih sankcija protiv Rusije.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su 15. aprila objavile nove sankcije Moskvi, samo dva dana nakon što su američki zvaničnici predložili da bi lideri dvije države mogli održati sastanak.

Najnovije sankcije predviđaju protjerivanje deset diplomata koji rade u ruskoj ambasadi u Washingtonu, te zabranu američkim kompanijama da direktno nabavljaju ruske obveznice koje će nakon 14. juna 2021. godine izdati Centralna banka Rusije, Fond nacionalne skrbi ili Ministarstvo finansija.

Također, 16 pojedinaca i 16 organizacija sankcionisano je restriktivnim mjerama zbog njihovog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo