8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.04.2021 / 16:28 Politika - Sastanak na Jahorini

Opozicija iz RS izlazi zajedno na opće izbore

Opozicija iz RS izlazi zajedno na opće izbore
Foto: FENA
Šarović je kazao da će se o kandidatima i imenima dogovarati, te da o tome neće govoriti narednih nekoliko mjeseci.

Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranka iz Republike Srpske - Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), Demokratskog narodnog saveza (DNS) te narodni poslanik Nebojša Vukanović na sastanku na Jahorini dogovorili su se da će zajednički nastupiti na predstojećim općim izborima u BiH.  

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je nakon sastanka izjavio da su svi učesnici saglasni i spremi da, kao opozicija, zajednički nastupe na predstojećim općim izborima, te da je to opredjeljenje svih učesnika.  

Dodao je da će u narednom periodu raditi na tome da postignu dogovor o zajedničkim kandidatima za pozicije koje se neposredno biraju na općim izborima, a to je izbor predsjednika Republike Srpske, kao i člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

Šarović je kazao da će se o kandidatima i imenima dogovarati, te da o tome neće govoriti narednih nekoliko mjeseci.

Napomenuo je da će to vrijeme iskoristiti za izradu temeljnog, ključnog dokumenta zajedničkog nastupa, odnosno ciljeva opozicije kada su u pitanju opći izbori.

Po njegovim riječima, razgovarano je i o niz drugih pitanja, a jedno od najvažnijih su promjene izbornog zakonodavstva u BiH.

- Svaka od političkih stranaka ima svoj stav ili svoje prijedloge o tome u kom dijelu treba da se mijenja izborno zakonodavstvo - kazao je Šarović, te dodao kako smatraju da u procesu izmjene izbornog zakonodavstva treba da učestvuje i opozicija, ali i nevladin sektor kao i Centralna izborna komisija, "što do sada nije prihvaćeno u ovom procesu koji je jednim dijelom prošao kroz Predstavnički dom PSBiH".   

Dogovoreno je da narednih sedmica usaglase stavove, odnosno da više prijedloga za izmjenu izbornog zakonodavstva koje ima svaka od stranaka, usaglase u jedna dokument, kako bi mogli efikasnije, bolje i konkretnije da utiču na izborni proces.

Šarović je stava da taj posao treba uraditi u 2021. neizbornoj godini, jer „ukoliko uđemo u 2022. godinu vjerovatno od izmjene izbornog zakonodavstva neće biti ništa“.

Šarović je ocijenio da je današnji sastanak bio koristan i uspješan, te je kazao da je ovaj format otvoren i za nove članice.

Vjerovatno će, dodao je on, sljedeći put pozvati na razgovor i druge političke stranke koje nisu parlamentarne.

-  Ovaj fromat može da se širi, uključujući i neke druge parlamentarne stranke, uz uslov da prihvataju pricipe i ciljeve okupljanja za mijenjanje vlasti u RS – zaključio je Šarović.  

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je ocijenio da je najvažnije da opozicija na izbore u oktobru sljedeće godine ide zajedno, jednistveno, sa zajedničkim kandidatima za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske.



Po njegovim riječima, to je nešto što je sigurno, što će se desiti i o čemu više neće biti nikakve dileme. Konkretno o kandidatima će biti govora u narednom periodu.

Borenović je kazao da je na sastanku razgovarano o svim aktuelnim temama „koje pritišću građane RS-a, a ima ih jako mnogo“.

- Izborni zakon je nešto što dominantno treba da bude prioritet u ovoj neizbornoj godini, a pokazalo se na ponovljenim izborima u Doboju koliki su razmjeri pljačke na izborima, razmjere korupcije, koje na kraju kroz izbornu korupciju prerastaju u opštu korupciju u društvu - naveo je Borenović, te ustvrdio da je ukradeno 15.000 glasova u Doboju.

On je pozvao pravosuđe "da konačno počne hapsiti ljude koji su odgovorni za izbornu krađu“.

Jedna od ključnih tema današnjeg sastanka je bilo i posljednje zaduživanje koje je, prema Borenovićevim riječima, "vrh jedne kriminalne, koruptive, katastrofalne aktivnosti vladajućeg režima“.

On je istaknuo da je to "najveća izdaja i prodaja interesa RS-a“, dodajući da se radi o zaduživanju RS-a za 600 miliona KM po užasno visokim kamatnim stopama.  

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić je kazao da je RS iznad svakog stranačkog interesa.

Osvrnuo se i na kreditno zaduženje RS-a, kazavši kako smatra da se radi o izrazito nepovoljnom kreditnom zaduženju, po izrazito visokoj kamatnoj stopi.

On je još rekao da se mora i hoće razgovarati o tome kako će dalje funkcionirati BiH.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo