-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

21.04.2021 / 16:18 BiH - Sud BiH

Nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori"

Nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori"
Foto: FENA
Ispitivanjem dvoje svjedoka optužbe, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi, a u vezi s nabavkom 100 respiratora, ...

... koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla kompanija “F. H. Srebrena malina”.

Svjedok Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, ispitan je na okolnosti izrade plana potreba zdravstvenih ustanova, te dinamike i hronologije aktivnosti koje su realizirane nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH, a povodom  pandemije koronavirusa.

Kazao je kako je taj plan sačinjen u Zavodu za javno zdravstvo FBiH nakon radnog sastanka u zgradi Vlade FBiH, održanog 23. marta 2020. godine, na kojem je, između ostalog, utvrđena obaveza njegove izrade, te raspravljano o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje je neophodno poduzeti u tim vanrednim okolnostima.

Referirajući se na sastanak u Vladi, svjedok je potvrdio da su tom sastanku, između ostalih, prisustvovali  federalni premijer Fadil Novalić i tadašnji direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, te da je dva dana nakon toga, 25. marta, a na poziv iz premijerovog ureda uslijedio još jedan sastanak s istim akterima, uključujući i ministricu Jelku Milićević, na kojem je razgovarano o potrebi testiranja na koronavirus građana u FBiH i drugim pitanjima.

Pehar je podsjetio kako je Plan potreba u kojem je, uz zaštitna i druga medicinska sredstva, iskazana i potreba za nabavkom 300 respiratora, nakon saglasnosti u Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, proslijeđen u FUCZ.

Istovremeno, prisjetio se i da je spomenuti plan potreba prezentiran na sastanku u Vladi FBiH 28. marta, te da je nakon toga, 1. aprila uslijedio sastanak Federalnog štaba CZ čiji je svjedok bio član od 25. marta, a nakon što je došlo do smjene starog saziva tog tijela.

Svjedok je ispričao i kako je istog dana zatražio i prijem kod premijera Novalića, budući da nije bio zadovoljan dinamikom realizacije Plana potreba zdravstvenih ustanova u FBiH, pri čemu je istaknuo da je u tom trenutku smatrao kako je prioritet bila nabavka zaštitne medicinsku opreme, te da mu je onda rečeno da „ide nabavka respiratora“.   

Svjedok je u direktnom ispitivanju potvrdio da su na adresu Zavoda pristizale brojne ponude od dobavljača medicinske opreme, ali da ih on nije analizirao, budući da nije bio zadužen za provođenje javnih nabavki.

Dodao je kako je sve te ponude nakon protokolisanja odnio kod Solaka, odnosno u FUCZ.

Ostatak svjedočenja odnosio se na metodologiju izrade Plana potreba, uz uvažavanje zakona o evidencijama i kriterija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), te iskazivanje cijena određene medicinske opreme u saradnji s UNDP-om, osiguranje novčanih sredstava, kao i samu prirodu i vrste medicinske opreme i sredstava.

U tom kontekstu, svjedok je kazao kako je potreba za nabavkom respiratora u spomenutom planu iskazana brojčano uz naznaku da ga mogu koristiti djeca i odrasli, bez preciziranja njegovih tehničkih svojstava.

Kada se radi o nabavci respiratora i ugovoru zaključenom 3. aprila 2020. godine, Pehar je naveo da nije upoznat o detaljima u vezi s tim, odnosno da je o tome čuo iz medija, a da je tek početkom maja, tačnije 7. maja, dobio dopis od FUCZ-a u kojem je obaviješten o tome da Zavod za javno zdravstvo FBiH ima ugovornu obavezu na planu tehničkog prijema respiratora.

Svjedok je u indirektom ispitivanju, odgovarajući na upite odbrane, kazao kako je u to vrijeme nije bio zadovoljan brzinom nabavke medicinske opreme, te da je to razlog zbog čega je tražio prijem kod premijera kao najpozvanije osobe, dodajući da je spomenuti plan bio baza za nabavku opreme, te da je onda stanje na tržištu bilo loše i da je respiratore bilo teško nabaviti.

Na upit člana Sudskog vijeća o tome ko je odlučivao o tehničkim svojstvima potrebne opreme/uređaja, svjedok je stava da bi u tu svrhu trebao biti angažiran ekspert koji bi to mogao procijenti.

Svjedokinja Marina Bera, zaposlena u Federalnom ministarstvu zdravstva kao pomoćnica ministra za Sektor organizacije i razvoja zdravstvenog sistema, detaljno je opisala aktivnosti u sklopu odsjeka - zdravstvene zaštite, zdravstvenog osiguranja i implementacije projekata.

Potvrdila je kako je bila članica Federalnog štaba CZ-a, prisjećajući se da je 25. marta 2020. dotadašnji sastav Štaba rezriješen i formiran novi, te da je ona o tome čula iz medija, odnosno da nije službeno obaviještena.

Prema kazivanju ove svjedokinje, prije smjene, Federalni štab CZ-a je gotovo svakodnevno zasjedao, donoseći niz odluka i naredbi i razmatrajući pitanja u vezi s nabavkom medicinske opreme.

Bera je ispričala kako je, između ostalog, na samom početku razgovarano o nabavci 30.000 PCR-testova, prisjećajući se kako je na posljednjoj sjednici 24. aprila 2020. bilo riječi o nabavci 170.000 takvih testova.

U pogledu kvaliteta tih testova, kazala je kako odgovor na to pitanje mogu dati stručnjaci - mikrobiolozi, odnosno molekularni biolozi, a budući da je netom poslije toga prestala biti članica Federalnog štaba CZ, svjedokinja je kazala kako ne zna je li u tom kontekstu pribavljeno mišljenje stručnjaka, niti - da li je donesena odluka o nabavci 170.000 spomenutih testova.

I ova svjedokinja je potvrdila hronologiju u vezi s izradom i usvajanjem Plana potreba zdravstvenih ustanova, ali se nije mogla sjetiti da li je razgovarano o respiratorima.

Potvrdila je, također, da je na e-mail Ministarstva stizalo mnoštvo ponuda za nabavku respiratora te da su proslijeđivane FUCZ, navodeći kako je bilo planirano da sredstva CZ-a budu korištena za njihovu nabavku.      

Pored premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u vezi s nabavkom respiratora optuženi su - suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Istovremeno, optuženi su i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Inače, suđenje u ovom predmetu je u fazi dokaznog postupka, a u toku je saslušanje svjedoka optužbe.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. april, kada bi trebali biti saslušani novi svjedoci optužbe.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo