19°C
Mostar 20°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

21.04.2021 / 16:04 Svijet - Na vlasti 21 godinu

Assad podnio kandidaturu za predsjedničke izbore u Siriji u maju

Assad podnio kandidaturu za predsjedničke izbore u Siriji u maju
Foto: Arhiv
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad, koji je na vlasti 21 godinu, podnio je kandidaturu za predsjedničke izbore narednog mjeseca, javili su državni mediji u srijedu.

U širokoj javnosti se očekuje da 55-godišnji čelnik osigura četvrti mandat lagodnom većinom glasova na izborima zakazanim za 26. maj, za koje posmatrači tvrde da će biti daleko od slobodnih i poštenih.

- Visoki Ustavni sud izvijestio je parlament da je Bashar Hafez al-Assad podnio zahtijev za učešćem na predstojećim izborima - javila je državna novinska agencija SANA.

U agencijskoj vijesti navodi se da je još pet kandidata do sada podnijelo molbe Ustavnom sudu za kandidaturom na izborima. Među malo poznatim kandidatima nalaze se nekolicina poslovnih ljudi i bivši poslanik.

Oni koji se nadaju kandidaturi imaju rok do 28. aprila da podnesu prijavu za druge predsjedničke izbore koji se održavaju otkako je izbio sirijski građanski rat prije decenije.

Svaki od njih morat će imati podršku od najmanje 35 poslanika 250-članog parlamenta, kojim dominira Assadova stranka Baath.

Potencijalni kandidati moraju kontinuirano boraviti u Siriji najmanje deset godina, što znači da će kandidatura opozicionim ličnostima u egzilu biti zabranjena.

Prethodni predsjednički izbori održani su u 2014. i u njima su se dvojica kandidata natjecala protiv Assada nakon usvajanja ustavnog amandmana koji omogućuje liste s više kandidata na izborima.

Samo još dva kandidata odobrio je tada od Assada imenovani Ustavni sud dok je aktuelni čelnik osvojio 88 posto glasova, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo