24°C
Mostar 28°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 30°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

21.04.2021 / 15:44 Regija - Slovenija

Logar, di Maio i Grlić Radman o 'non paperu' i Balkanu

Logar, di Maio i Grlić Radman o 'non paperu' i Balkanu
Foto: Vijesti.ba

Navodni non paper o promjeni granica na Balkanu i podjeli BiH po etničkim linijama nije bio tema razgovora šefova diplomacija Hrvatske, Slovenije i Italije koji su u petak na Brdu kod Kranja potpisali zajedničku izjavu o zaštiti sjevernog Jadrana, ...

... ali su oni ipak upitani o tome i budućnosti zapadnog Balkana.

Sva trojica ministara, Anže Logar, Luigi di Maio i Gordan Grlić Radman, pritom su se načelno složila da je budućnost regije u približavanju Europskoj uniji i budućem članstvu, kad države na tom području ispune uvjete.

Logar je još jednom ponovio da je papir koji neki pripisuju slovenskom premijeru "nepostojeći" i "fantomski" dokument i da će Slovenija za vrijeme svog predsjedanja EU-om u drugoj polovici godine organizirati neformalni europski summit posvećen budućnosti regije u svjetlu budućeg članstva, prenosi Hina.

Grlić Radman je reagirao na neke medijske napise u kojima se, u medijskim špekulacijama oko neslužbenog "non papera" koji pripisuju slovenskoj vladi, što ona niječe, govori i o hrvatskom non paperu o približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, koji je hrvatski ministar među ostalim transparentno predstavio sugovornicima prilikom nedavnog posjeta Sarajevu.

"Ograđujem se od bilo kakvih insinuacija ili zlonamjernih tumačenja kojima se želi umanjiti vjerodostojnost odnosno kredibilitet našeg afirmativnog pristupa", kazao je novinarima Grlić Radman.

Podsjetio je na mogućnost da se spominjanjem hrvatskog non-papera u kontekstu medijskih polemika oko neslužbenog dokumenta čije autorstvo odlučno odbacuju slovenske vlasti, a koji navodno teži podjeli BiH po etničkim linijama, možda i na njega želi baciti "sjenu" i hrvatsku inicijativu o potrebnim reformama u BiH učiniti nevjerodostojnom.

Uz općenite optužbe slovenske lijevo-liberalne oporbe na račun vlade Janeza Janše u vezi s "fantomskim" non paperom, proteklih su se dana čule i njene kritike da se Slovenija nije trebala približiti hrvatskoj inicijativi o promjenama izbornog zakona u BiH nego zastupati načelo BiH kao građanske države, s primjerenim izbornim zakonom, koji ne bi usitnjavao BiH. Takvom politikom navodno se udaljuje od velikih članica EU-a, a uz to s Hrvatskom još ima otvoreno granično pitanje, navodi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo