24°C
Mostar 28°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 30°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

21.04.2021 / 15:18 Politika - Reakcije

SDA poziva PIC da uvede sankcije Dodiku zbog secesionističkih prijetnji

SDA poziva PIC da uvede sankcije Dodiku zbog secesionističkih prijetnji
Foto: Vijesti.ba
Stranka demokratske akcije poziva zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) da, u skladu sa svojim mandatom, uvedu sankcije predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, zbog secesionističkih prijetnji kojim ugrožava Dejtonski mirovni sporazum.

Kako se navodi u saopćenju, Milorad Dodik već duži vremenski period djeluje direktno protiv stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini i usporava i blokira reformske procese.

 - Njegove stalno ponavljane izjave, kojima prijeti secesijom RS i rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, praćene blokadom bh. institucija, onemogućavaju prijeko potrebni politički i društveni dijalog kojim bi trebalo da se ubrzaju integracijski procesi u korist svih građana i naroda u BiH. Umjesto da sve političke snage u BiH budu usmjerene u ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što bi našoj zemlji omogućilo dobijanje kandidatskog statusa i opći napredak, prinuđeni smo da odgovaramo na prijetnje secesionizmom koje svakodnevno upućuje Dodik - kažz u SDA.

 SDA smatra da je krajnje vrijeme da PIC prestane uzmicati pred političkim siledžijstvom, te da sankcionisanjem propagatora secesionizma, spriječi destabilizaciju u zemlji.

- To je osnovna obaveza PIC-a definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Londonskom konferencijom - poručuju iz SDA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo