24°C
Mostar 28°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 30°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

21.04.2021 / 14:43 Svijet - OPCW

Hemijsko oružje: Izglasana suspenzija prava Sirije

Hemijsko oružje: Izglasana suspenzija prava Sirije

Države članice Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) izglasale su u srijedu obustavu prava Sirije zbog navodne upotrebe kemijskog oružja, što je odluka bez presedana u povijesti te organizacije.

Uz podršku zapadnih zemalja poput Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država, prijedlog da se Damasku oduzmu prava i privilegije dobio je potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

“Nakon tog rezultata, usvojen je nacrt rezolucije”, rekao je Jose Antonio Zabalgoitia Trejo, koji predsjeda sastankom zemalja članica OPCW-a u Den Haagu.

Ukupno je 87 zemalja glasalo za prijedlog, a 15, među kojima Sirija, Rusija, Kina i Iran, glasali su protiv, dok su 34 zemlje bile suzdržane. Od 193 zemalja članica, 136 je sudjelovalo u glasanju.

Sirijski režim je optužen da je koristio sarin i klor u tri napada u ožujku 2017. u selu Latamne, na sjeveru zemlje koji drže pobunjenici.

Damask: Napadi iscenirani

Damask to odlučno niječe i tvrdi da su napadi inscenirani.

Sirija i njezina saveznica Rusija su optužile zapadne sile da vode putem OPCW-a “politiziranu kampanju”.

OPCW navodi da je odlučio suspendirati prava i privilegije Sirije što znači da joj se oduzima pravo glasa na godišnjoj konferenciji zemalja članica, neće biti birana u izvršno odbor i neće moći obnašati nikakvu funkciju u organizaciji.

Siriju je na udaru kritika jer nije odgovorila na pitanja OPCW-a nakon prošlogodišnje objave istrage te organizacije kojom se potvrđuje da je sirijski režim koristio sarin i klor u selu Latamne.

Damask također nije poštivao rok od 90 dana koji je postavio OPCW za prijavu korištenog oružja i za prijavu preostalih zaliha.

Pritisak je dodatno porastao prošlog tjedna nakon objave drugog izvješća OPCW-a kojim se optužuje Damask za napad klorom u gradu Sarakeb 2018. godine.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo