0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

21.04.2021 / 14:26 Ekonomija - Sastanak u Sarajevu

Košarac sa ambasadorom Japana o ekonomskoj saradnji

Košarac sa ambasadorom Japana o ekonomskoj saradnji

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH Makota Ita, s kojim je razgovarao o jačanju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Ministar Košarac je izrazio zahvalnost na pomoći i podršci koju Japan kontinuirano pruža BiH, te podsjetio da je u februaru ove godine obilježena 25. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Na sastanku je istaknuto da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje, naročito na ekonomskom i investicionom polju, kao i za poboljšanje vanjskotrgovinskog prometa između BiH i Japana.

Sagovornici su se posebno osvrnuli na unapređenje saradnje i mogućnost japanskih investicija u domaći IT sektor i auto-industriju, pri čemu je konstatovano da je u BiH zabilježen uvoz japanskih automobila.

Ministar Košarac informirao je ambasadora Ita o kapacitetima domaćih kompanija koje izrađuju auto-dijelove za poznate svjetske brendove i uspješno posluju na zapadnom tržištu.  

Na sastanku je bilo riječi i o formiranju slobodnih poslovnih zona u Republici Srpskoj, što je ocijenjeno kao dobar potencijal za privlačenje japanskih investicija.

Ministar Košarac i ambasador Ito usaglasili su da u narednom periodu dogovore sastanak privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH s predstavnicima Japanske organizacije za spoljnu trgovinu (JETRO) sa sjedištem u Beču, s ciljem prezentacije domaćih privrednih kapaciteta zainteresovanim investitorima iz Japana.

Ministar Košarac poželio je ambasadoru Itu dobrodošlicu i uspjeh u diplomatskoj misiji u BiH - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo