22°C
Mostar 25°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

21.04.2021 / 14:08 Politika - Britanski ambasador

Field: Nema otcjepljenja, entiteti postoje samo na osnovu Ustava BiH

Field: Nema otcjepljenja, entiteti postoje samo na osnovu Ustava BiH
Britanski ambasador u BiH Matthew Field / Vijesti.ba

Britanski ambasador u BiH Matthew Field podsjetio ke danas na poznati stav Velike Britanije i Vijeća za provedbu mira, kako od podjele BiH nema ništa.

- Podsjetnik da je Velika Britanija, kao i sve članice PIC-a, posvećena “teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta...” i da “entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Sva retorika u suprotnom pravcu vodi ka podjelama i odvraća pažnju sa ključnog rada na poboljšanju života građana i rada na ekonomskim i zdravstvenim posljedicama pandemije, napisao je Field na Twitteru.

Field je podsjetio i na raniji zaključak PIC-a.

- Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno oprednjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi, dodao je Field.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo