8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.04.2021 / 12:20 Fudbal - Suprotna konceptu svega evropskog

Na Kongresu UEFA-e svih 55 nacionalnih saveza protiv Superlige

Na Kongresu UEFA-e svih 55 nacionalnih saveza protiv Superlige
Foto: Fena / Vijesti.ba
Na redovnom  45. Kongresu Evropske nogometne  asocijacije (UEFA), održanom u utorak u švicarskom Montroju, svih 55 nacionalnih saveza koji su članovi UEFA podržali su deklaraciju kojom se snažno osuđuje takozvana Superliga.

U deklaraciji se navodi da učesnici Kongresa UEFA osuđuju takozvanu Superligu. Kongres UEFA zauzima čvrst stav da je zatvorena Superliga suprotna konceptu svega evropskog -  ujedinjenosti, otvorenosti, podršci i principijelnosti po pitanju sporta.

UEFA i njene članice vjeruju u istinski evropski model koji je zasnovan na otvorenim takmičenjima, solidarnosti i redistribuciji kako bi se osigurala održivost i razvoj nogometa za dobrobit svih i u korist promocije evropskih vrijednosti.

- Klubovi koji su stvorili zavjeru očigledno nisu uspjeli da vide da njihov trenutni status nije dostignut u izolaciji već da su bili dio dinamičnog evropskog sistema u kojem veliki, srednji i mali klubovi doprinose uspjesima i neuspjesima svih. Njihova pomisao na odvajanje i polaganje prava na nasljeđe koje su svi zajednički stvarali predstavlja uvredu za evropske vrijednosti i sportska mjerila. UEFA, njene članice i svi koji vole nogomet odlučni su u namjeri da se snažno odupru i bore protiv ovog poteza, vlasnika klubova i njihove podrške. Sa stanovišta morala znamo šta je na kocki i zaštitićemo nogomet od sebičnog klana koji uopšte ne brine o igri. Mi smo evropski nogomet, oni nisu - navodi se u deklaraciji.

Na 45. Kongresu UEFA izabrano je osam kandidata za četverogodišnji mandat u Izvršnom odboru -  Gabriele Gravina (Italija), Karl-Erik Nilson (Švedska), Aleksandar Djukov (Rusija), Dejvid Gil (Engleska), Zbignjev Bonjek (Poljska), Rajner Koh (Njemačka), Server Jardimdži (Turska) i Just Spe (Holandija).

Za potpredsjednika FIFA-e, na mjestu rezervisanom za britanske saveze, izabran je David Martin iz Sjeverne Irske. Njegov mandat trajaće dvije godine. Za člana Savjeta FIFA, na mjestu rezervisanom za ženskog kandidata, izabrana je Evelina Kristilin iz Italije kojoj će mandat trajati četiri godine. Za članove Savjeta FIFA u četverogodišnjem mandatu izabrani su Razvan Burleanu (Rumunija), Jorgos Kumas (Kipar), Peter Peters (Njemačka) i Dejan Savićević (Crna Gora).

Ratifikovane su odluke o imenovanju Nasera Al-Kelafija i Karl-Hajnc Rumenigea za predstavnike Evropske klupske asocijacije (ECA) u Izvršnom odboru UEFA-e. Također, ratifikovana je odluka o imenovanju Haviera Tebasa za predstavnika Udruženja evropskih liga (EL) u Izvršnom odboru UEFA-e.

Usvojeni su finansijski izvještaji za 2019/20 godinu kao i budžet za 2021/22. Takođe, usvojeno je nekoliko amandmana na Statut UEFA koji stupaju na snagu danom usvajanja.

UEFA Kongres dodijelio je počasno članstvo Mihaelu van Pragu za izuzetnu službu evropskom fudbalu i UEFA-i od 2000. godine kao i njegovo članstvo u Izvršnom odboru UEFA-e od 2009. godine.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine na Kongresu predstavljali su predsjednik Vico Zeljković i generalni sekretar Adnan Džemidžić.

Naredni Kongres UEFA-e bit će održan 11. maja 2022. godine u Beču, Austrija, saopćeno je Nogometnog saveza BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo