20°C
Mostar 21°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 22°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

21.04.2021 / 10:30 BiH - Sud BiH

Odgođen početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta

Odgođen početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta

Ročište u predmetu protiv Dušana Sladojevića, Riste Lečića i Slavka Aleksića, optuženih za izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu 2019. godine tokom okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta, zakazano za srijedu 21. aprila, odgođeno je zbog epidemiološke situacije, saopćeno je iz Suda BiH.

"Ročište je odgođeno zbog rizika i okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 i jer se prema aktu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća održavaju samo hitni (pritvorski) predmeti", naveli su iz Suda BiH.

Optuženi pripadnici Ravnogorskog pokreta terete se da su na području Višegrada i okolice, u martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

Početak suđenja zakazan je nakon što su se sva trojica u februaru izjasnili da nisu krivi.

Optuženi se terete da su u martu 2019. godine sudjelovali na okupljanju na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina.


Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i članova tog pokreta iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske" i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta.

Na tom mjestu su u govorima veličali Ravnogorski pokret, te puštali i pjevali pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Risto Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo s pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Krivični zakon Bosne i Hercegovine u članu koji se odnosi na "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti' navodi da onaj ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine".

Oko 200 četnika okupilo se 10. marta u Višegradu da oda počast četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću uz gusle i prijeteće stihove "Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina".

U BiH je registrirano 16 četničkih udruženja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo