12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

20.04.2021 / 22:24 BiH - Sjednica u Banja Luci

Vlada RS prihvatila novo zaduženje na Londonskoj berzi

Vlada RS prihvatila novo zaduženje na Londonskoj berzi
Foto: Twitter - Vijesti.ba

Vlada Republike Srpske je na 22. posebnoj sjednici donijela Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

U skladu sa usvojenim Budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za 2021., Republika Srpska je, putem Ministarstva finansija, dana 20. aprila 2021. uspješno iskoristila još uvijek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75 odsto. Obveznice će biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najregulisanijih svjetskih berzi.

U transakciji je učestvovalo više od 54 fonda, banke i ostala kvalifikovana investitora sa diverzifikovanom geografskom lokacijom, od kojih su najveći i najznačajniji iz: Velike Britanije, SAD, Švajcarske, Njemačke, te samo jedan finansijski investitor iz Republike Srpske. Republika Srpska je ovom transakcijom nastavila da aktivno upravlja javnim dugom i u vrijeme krize izazvane pandemijom virusa korona, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo