0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 0°C

20.04.2021 / 14:11 Svijet - Pogođen na frontu

Predsjednik Čada ubijen dan nakon što je pobijedio na izborima

Predsjednik Čada ubijen dan nakon što je pobijedio na izborima
Predsjednik afričke države Čad Idriss Deby poginuo je u sukobima s pobunjenicima na sjeveru zemlje tokom vikenda, objavila je vojska na državnoj TV.

U ponedjeljak su privremeni rezultati izbora 11. aprila predviđali da će osvojiti šesti mandat s 80 posto glasova, prenosi BBC.

Vlada i parlament su raspušteni. Vojno vijeće vladaće narednih 18 mjeseci. Deby je bio jedan od najdugovječnijih državnih čelnika u Africi. Prvi put je na vlast došao u oružanom ustanku 1990.

Za vikend je otišao na prvu liniju fronta da posjeti trupe koje se bore protiv pobunjenika kojima je sjedište preko granice u Libiji.

Pobunjenici, iz grupe koja sebe naziva Fact (Front za promjene i jedinstvo u Čadu), napali su granični prelaz na dan izbora. Krenuli su prema glavnom gradu N'Djameni.

Sukobi s vojskom počeli su u subotu. General vojske rekao je novinskoj agenciji Reuters da je 300 pobunjenika ubijeno, a 150 zarobljeno. Pet vladinih vojnika je ubijeno, a 36 ranjeno. Brojke zasad nije moguće potvrditi.

Deby je bio dugogodišnji saveznik Francuske i drugih zapadnih sila. Međutim, nezadovoljstvo njegovom vladavinom je sve više raslo zbog upravljanja naftnim rezervama zemlje.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo