10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

20.04.2021 / 12:41 BiH - Potpredsjednik RS

Salkić: Iscrtavanje murala Mladiću se uklapa u politiku pritiska na Bošnjake

Salkić: Iscrtavanje murala Mladiću se uklapa u politiku pritiska na Bošnjake
Foto: FENA

Iscrtavanje novih murala ratnom zločincu Ratku Mladiću presuđenom za genocid nad stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica, kojeg je počinila vojska i dijelovi policije bosanskih Srba, idealno se uklapaju u ambijent i politiku pritiska na Bošnjake u Foči i cijelom entitetu Republika Srpska - kazao je za Fenu potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

Naglasio je da je "nekažnjavanje onih koji su počinili teške ratne zločine, nekažnjavanje onih koji veličaju ratne zločince i negiraju zločine proizvelo novu mladu generaciju obožavalaca lika i nedjela ratnih zločinaca".

- Ovakva situacija stvara ozbiljan pritisak u svakom smislu na Bošnjake u ovom dijelu naše domovine, a direktna je posljedica djelovanja entitetske vlasti. Da postoji krivična sankcija i da postoje organi koji su spremni da je primjenjuju, uz iskrenu prevenciju u obrazovnom procesu i medije, ovakve nemile scene ne bi gledali u Foči niti bilo gdje u ovom entitetu - istakao je Salkić.

On je pozvao nadležne organe da "uklone ovo nedjelo koje izaziva nacionalnu mržnju i veliča presuđenog ratnog zločinca i time pokažu da to nisu vrijednosti sa kojima se općinski organi u Foči identifikuju".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo