8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

20.04.2021 / 11:59 Regija - Osuđen na 4,8 godina zatvora

Molba Mamića u Županijskom sudu, želi služiti kaznu u BiH

Molba Mamića u Županijskom sudu, želi služiti kaznu u BiH
Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić potvrdio je danas da je molba bivšeg trenera FK Dinama Zorana Mamića, da zatvorsku kaznu izdržava u BiH, dobijena i dodao da ne postoje rokovi za odlučivanje po toj molbi, kao i da se nada će to biti u razumnom roku.

Zoran Mamić, koji je pravosnažno u Hrvatskoj osuđen na 4,8 godina zatvora, tražio je da mu se omoguci izdržavanje kazne u BiH, čiji je takođe državljanin i gdje se, kako je rekao, trenutno nalazi, prenosi tanjug.

"Da bi došlo do mogućnosti preuzimanja izvršenja kazne zatvora, mora postojati saglasnost jedne i druge strane, osim osuđenika koji je pristanak dao samom molbom koju je podneo", objašnjava Devčić.

Na pitanje može li Hrvatska da odbije zahtjev Zorana Mamića, Devčić za zagrebačku N1 kaže da može da ga ne prihvati.

"U tom slučaju se ide drugim putem, koji određuje Zakon o izvršenju kazne zatvora", rekao je Devčić.

Osvrnuo se i na mogućnost problema oko izručenja kao što je to bio slučaj za Zoranovim starijim bratom Zdravkom Mamićem.

"Tu se radi o dva osuđenika, dvije osobe. Oni jesu zajedno u tom predmetu, ali svaki osuđenik se gleda zasebno u okolnostima i kontekstu. Ono je bilo izručenje, a ovo je preuzimanje izvršenja kazne zatvora i to ne bi trebalo d aima uticaj", precizan je Devčić.

Upitan da li se takva situacija mogla spriječiti, Devčić kaže:

"Uvijek je naknadna pamet najbolja. Vi gledate svakog optuženika individualno, kroz ponašanje tokom postupka. Ako se on odaziva na sudske pozive, dolazi, javlja se, obaviještava sud o izostancima i slično, onda vi to cijenite. Ne možete znati unapred hoće li se dogoditi ovakva situacija ili neće".

Zoran Mamić je, naime, od izricanja pravosnažne presude tri puta napuštao Hrvatsku, što je često bio povod za polemiku u javnosti kako je to moguće.

Sada se braća Mamić nalaze u BiH, s tim da se Zdravko Mamić tamo sklonio pre izricanja prvostepene presude, a na zahtev Hrvatske da bude izručen, pravosuđe BiH je to zvanično odbilo.

Inače, Zdravko Mamić je osuđen u istom postupku u kojem je osuđen i njegov brat Zoran, na 6,5 godina zatvora.

Obojica zbog izvlačenja novca iz FK Dinama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo