9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

20.04.2021 / 11:22 BiH - Poslanik NSRS

Bratić: Posljednji incident u Foči je atak na suživot

Bratić: Posljednji incident u Foči je atak na suživot
Foto: Vijesti.ba

Najnoviji incident u Foči koji se odnosi na oslikavanje murala presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću je samo jedan u nizu ataka na suživot ne samo u Foči, nego na prostoru entiteta Republika Srpska - kazao za Fenu poslanik u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić.

Istakao je da ovo nije jedan usamljeni atak na suživot i na povratak Bošnjaka na ovaj prostor.

- Nedavno je bilo i pucanje iz vatrenog oružja na munaru u Foči, za Božić je bilo pucanje iz vatrenog oružja na jednu kuću u prigradskom naselju Foče, prije par godina u centru Foče oslikan je mural također ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Draži Mihajloviću - kazao je Bratić, dodavši kako je posljednji incident još jedan u nizu ataka na suživot.

On je mišljenja da je krajnje vrijeme da nadležne institucije pomognu da se ovakvi napadi na povratnike razotkriju.

- Institucije trebaju da rade svoj posao. Ne samo MUP RS, jer ukoliko nemaju kapacitet ili ne žele pripadnici MUP-a sa tog prostora da rade svoj posao, mislim da i državne agencije SIPA, OSA i ostali trebaju uzeti učešće i pomoći da se ovakvi napadi na povratnike razotkriju, da se vinovnici presude i da to bude poruka. Jer to je najbolja poruka za suživot na ovim prostorima - kazao je Bratić.

On je osudio ovakav incident u svoje lično ime i u ime povratnika, jer kako je kazao, živi životom povratnika već 21 godinu sa svojim porodicom.

- Bez obzira na kom prostoru, da li u jednom ili drugom entitetu ili Brčko Distriktu da se dogodi napad i ovakav incident, gdje su žrtve povratnici ne samo Bošnjaci, nego i Srbi, Hrvati i ostali, to treba da se spriječi. Preduslov dobrih odnosa na ovom prostoru je da se ovakve stvari pod hitno istraže, da se nađu počinioci takvih incidenata. Jer najbolja poruka i suživotu i dobrim komšijskim odnosima je da se što prije rasvijetle ti slučajevi, da se ti počinici kazne bez obzira iz kog naroda dolazili - poručio je Bratić.

Naglasio je da na prvom mjestu lokalna zajednica, konkretno Foča, treba da se ogradi od ovakvih stvari i incidenata, da pokaže da je opredijeljena za suživot, za toleranciju.

- Nadam se da će oni postupiti u okviru svojih nadležnosti. Pozivam i MUP RS da energično već jednom stane u kraj ovakvim pojama - istakao je Bratić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo