°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

19.04.2021 / 17:58 BiH - Mostar

Vlada utvrdila izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca HNK-a

Vlada utvrdila izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca HNK-a
Arhiv / Vijesti.ba
Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u ponedjeljak utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru.

U Nacrtu zakona predloženo je da pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu u iznosu pet maraka po mjesecu provedenom u Oružanim snagama (OS) BiH može ostvariti razvojačeni branitelj koji ima navršenih 55 godina života do navršenih 57 godina života pod uvjetom da je bio pripadnik OS-a BiH najmanje 18 mjeseci, da je prijavljen kao nezaposlena osoba 12/24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva te ako ima prebivalište na području HNŽ-a i ako ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50 posto minimalne mirovine isplaćene u FBiH za mjesec prosinac 2020. godine, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Također, pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu ostvaruju i supružnici razvojačenih branitelja te djeca branitelja bez oba roditelja.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ-a, Vlada je usvojila Odluku o davanju suglasnosti na prijedlog Aneksa I Ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za tri elektroenergetska objekta - solarna fotonaponska elektrana "SLIPČIĆI I", "SLIPČIĆI II" i "SLIPČIĆI III", te Odluku o dodjeli koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije dva elektroenergetska objekta - solarna fotonaponska elektrana "ECO SWIM 1" i "ECO SWIM 2" na lokalitetu Hodovo, u općini Stolac.

Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je donijela niz odluka i to: Odluku o dodjeli koncesije za korištenje voda za uzgoj ribe u postavljenom ribogojilištu kaveznog tipa u hidroakumulaciji Salakovac na lokalitetu uzvodno od tunela Vidikovac poduzeću "SALMON" d.o.o. Ljubuški, Odluku o dodjeli koncesije za korištenje voda za uzgoj ribe u postavljenom ribogojilištu kaveznog tipa u hidroakumulaciji Salakovac na lokalitetu uzvodno od brane HE Salakovac poduzeću "SALMON" d.o.o. Ljubuški, te Odluku o dodjeli koncesije za korištenje voda za uzgoj ribe u postavljenom ribogojilištu kaveznog tipa u hidroakumulaciji Salakovac Obrtu Ribogojilište "PASTRMKA M.A" Mostar.

Donesena je i Odluka o dodjeli koncesije za korištenje voda rijeke Bune i javnog vodnog dobra uz rijeku Bunu s ciljem uzgoja ribe u betonskom objektu poduzeća "LAKS" EXPORT- IMPORT d.o.o. Mostar, Odluku o dodjeli koncesije za korištenje voda za uzgoj ribe u postavljenom ribogojilištu kaveznog tipa u hidroakumulaciji Salakovac na lokalitetu uzvodno od tunela Vidikovac poduzeću "LAKS" EXPORT- IMPORT d.o.o. Mostar i Odluku o dodjeli koncesije za korištenje voda za uzgoj ribe u postavljenom ribogojilištu kaveznog tipa u hidroakumulaciji Salakovac poduzeću "RIBLJA FARMA FORELLE" d.o.o. Mostar.

Članovi Vlade također su usvojili Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o statusu napuštenog dijela javne ceste i korekciju trase R425 a /Tromeđa-Čapljina-Gabela-granica RH/dionica Tromeđa-Miletina i Odluku o usvajanju Izvješća o utrošku sredstava za 2020. godinu i odobravanju prijenosa novčanih sredstava utvrđenih u Proračunu HNŽ-a za 2021. godinu Airport Ltd Međunarodnoj zračnoj luci - Aerodrom Mostar d.o.o. Mostar u iznosu od 150.000 maraka.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada je usvojila Izvješće za 2020. godinu o realiziranju Godišnjeg plana provedbe Programa razvitka malog gospodarstva HNŽ 2016.-2020. godine i Strategije razvitka malog i srednjeg poduzetništva u HNŽ-u za razdoblje 2012. do 2020. godine.

Danas je usvojena i Informacija o realiziranju prometa naftnih derivata za razdoblje siječnja do prosinca 2020. godine na području HNŽ-a, te Plan prometa naftnih derivata za 2021. godinu na području HNŽ-a.

U Izvješću je istaknuto je kako je u usporedbi s ostvarenim količinama tijekom 2019. godine primjetan značajan pad prometa i potrošnje kod svih vrsta naftnih derivata. Smanjenje realizirane kao i planirane potrošnje naftnih derivata prvenstveno je uzrokovano, kako kažu, pojavom pandemije covida-19.

Vlada je usvojila i Informaciju o realiziranju elektroenergetske bilance za 2020. godinu i plana proizvodnje i potrošnje električne energije za 2021. godinu na području HNŽ-a.

Istaknuto je kako je ostvarena proizvodnja električne energije u 2020. godini 2.317.855 MWh što je za 516.845 MWh manje od planiranog iznosa. Indeks ostvarenja u odnosu na 2019. godinu kada je proizvedeno 3.576.064 MWh električne energije, iznosi 0,65.

Usvojeno je Izvješće o radu Županijskog stožera civilne zaštite za 2020. godinu.

Vlada osudila nezakonito i neprimjereno ponašanje policijskih službenika

Županijska Vlada prihvatila je informaciju MUP-a HNŽ-a o događaju od 10. travnja, a vezanom za premlaćivanje građanina od strane dva policijska djelatnika u Mostaru, te najoštrije osudila nezakonito i neprimjereno ponašanje policijskih službenika, prekoračenje i zloporabu ovlasti. Poduprla je sve mjere i aktivnosti MUP-a HNŽ-a, Županijskog javnog tužiteljstva i svih mjerodavnih tijela na sankcioniranju ovakvih pojava.

Vlada je zadužila MUP da u što kraćem roku dostavi prijedlog imenovanja v.d. ravnatelja Policije i v.d. ravnatelja Uprave za administraciju i potporu, te da odmah nakon njihovih imenovanja pripravi prijedlog za popunu potrebnog broja policijskih službenika.

Također, Vlada HNŽ-a je od županijske Skupštine zatražila da izvrši izbor i imenovanje Neovisnog povjerenstva za odabir i reviziju i Javnog žalbenog biroa, te zadužila MUP da, odmah nakon imenovanja v.d. ravnatelja, dostavi prijedlog kandidata za imenovanje policijskog odbora i u što kraćem roku imenuje sva ostala radna tijela neophodna za funkcioniranje Ministarstva, stoji u priopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo