8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

19.04.2021 / 17:44 Fudbal - Reforma nogometa

UEFA objavila novi format Lige prvaka

UEFA objavila novi format Lige prvaka
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Na sastanku Izvršnog odbora Evropske fudbalske federacije (UEFA) potvrđena je odluka o velikoj promjeni formata Lige prvaka od sezone 2024/2025.

Umjesto dosadašnja 32 kluba, broj učesnika Lige prvaka povećava se na 36, dok neće biti više standardne grupne faze.

Biće to jedna grupa od 36 timova, a svakom klubu je zagarantovano igranje deset utakmica protiv različitih protivnika (pet kod kuće, pet na strani). Osam najboljih ide u nokaut fazu.

Trebalo bi biti promjena i u žrijebu, a ukoliko se prijedlog usvoji, svi učesnici novog formata Lige prvaka bili bi podijeljeni u četiri jakosne skupine. Onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica.

To bi izgledalo ovako. Najjači evropski klubovi bi igrali po dva meča protiv rivala iz najjače divizije, a potom po tri protiv porotivnika iz drugog i trećeg “šešira”, te po dva susreta protiv onih iz najslabije skupine.

Zbog većeg broja utakmica igralo bi se i četvrtom, a ne samo utorkom i srijedom.

Osam najboljih klubova prolazi direktno u osminu finala, a timovi koji su od 9. do 24. mjesta na tabeli igrat će baraž i bit će poznato ko nastavlja takmičenje u nokaut fazi, a ko ispada zajedno sa 12 najlošijih klubova iz uvodne faze.

(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo