14°C
Mostar 15°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 17°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

19.04.2021 / 15:16 Svijet - Opozicioni čelnik

Ruski zatvorski liječnici odlučili prebaciti Navalnog u bolnicu

Ruski zatvorski liječnici odlučili prebaciti Navalnog u bolnicu
Foto Twitter / Vijesti.ba
Zatvorski liječnici odlučili su da prebace opozicionog čelnika Alekseja Navalnog u bolnicu, saopćila je zatvorska služba u ponedjeljak, 20 dana nakon što je pokrenuo štrajk glađu koji je izazvao međunarodna upozorenja na posljedice ukoliko on umre u zatvoru.

Saveznici Navalnog koji tvrde da nemaju pristupa njemu od prošle sedmice, saopćili su da pokušavaju dobiti vijesti o njegovom zdravlju. Oni planiraju organizirati demonstracije širom zemlje u ovoj sedmici.

Slučaj Navalnog dodatno je zategnuo odnose s Moskvom u vrijeme kada je administracija američkog predsjednika Joa Bidena objavila oštrije sankcije, i Češka Republika, članica EU i NATO-a, optužila je Moskvu zbog uloge u smrtonosnoj eksploziji u skladištu oružja u 2014.

Ruska zatvorska služba navodi u saopćenju da je donesena odluka o prebacivanju Navalnog (44) u regionalnu zatvorsku bolnicu, iako još nije jasno da li je on prebačen.

Služba je saopćila da je on “zadovoljavajućeg” zdravstvenog stanja i da je primio “vitaminsku terapiju” uz njegovu saglasnost.

Ivan Ždanov, čelnik antikorupcijske fondacije Navalnog, nazvao je na Twitteru taj potez “prebacivanjem u istu mučeničku koloniju, samo u veću bolnicu koja prima teško bolesne ljude. Stoga se to može shvatiti samo kao pogoršanje zdravstvenog stanja Navalnog nakon što su njegovi mučitelji to priznali”.

Navalni, antikorupcijski aktivista koji je stekao slavu online snimcima bogatstva koje su stekli visoki ruski zvaničnici koje je nazvao “lopovima i varalicama", služi kaznu od dvije i po godine zatvora zbog osude za pronevjeru koju je nazvao montiranom.

On je uhapšen po povratku u Rusiju nakon oporavka u Njemačkoj nakon, kako njemačke vlasti tvrde, trovanja zabranjenim nervnim agensom u Rusiji, koje su zapadne vlade nazvale pokušajem ubistva. Kremlj negira te optužbe.

Navalni je pokrenuo štrajk glađu 3. marta u znak protesta zbog, kako navodi, odbijanja zatvorskih vlasti da mu omoguće liječenje od bolova u leđima. Ruske vlasti tvrde da je on tretiran dobro i da svjesno pogoršava vlastito stanje kako bi privukao pažnju.

Sjedinjene Države upozorile su Rusiju na “nekonkretizirane posljedice” ukoliko Navalni umre u ruskom zatvoru. Ministri vanjskih poslova članica EU danas bi trebali raspravljati o njegovom slučaju.

Kremlj je saopćio u ponedjeljak da će uzvratiti istim mjerom protiv novih sankcija i odbacio je reakcije stranih država na slučaj Navalnog.

- Zdravstveno stanje osuđenih i zatočenih ljudi na ruskoj teritoriji ne bi trebalo biti temom njihovog interesa – izjavo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo