13°C
Mostar 15°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

19.04.2021 / 14:59 Svijet - Glas Kremlja

Zakharova: SAD stoje iza protjerivanja ruskih diplomata iz Češke

Zakharova: SAD stoje iza protjerivanja ruskih diplomata iz Češke
Marija Zakharova / Vijesti.ba
Sjedinjene Američke Države stoje iza protjerivanja ruskih diplomata iz Češke i to je povezano sa osujećenim pokušajem državnog udara u Bjelorusiji, rekla je danas glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova.

Zakharova je istakla kako države na zapadu trenutno imaju brojne probleme te je zbog toga neophodno primijeniti određene mjere kako bi se ti problemi prikrili.

"Što se tiče Češke Republike potrebno je shvatiti da se veliki broj problema nagomilao u članicama EU i generalno na Zapadu, tako da je neophodno primijeniti neke informacije i političke mjere da bi se sakrili ti problemi. To je teza koja je već dugo u opticaju i koja se koristi u ovakvim slučajevima. Naravno, SAD su iza toga", rekla je Zakharova za televizijski kanal "Rusija-1".

Ona je izrazila uvjerenje da je cijela priča koju zvanični Prag stalo ponavlja povezana sa otkrivenom zavjerom državnog udara u Bjelorusiji.

Zakharova je osudila Prag zbog odluke da protjera 18 ruskih diplomata kao "dvoličnost" rekavši da Češka izmišlja apsurdne izgovore.

Ukupno 62 Rusa, 18 protjeranih diplomata i članovi njihovih porodica, moraju da napuste Češku, podsjetila je Zakharova.

"Stvar je u tome da ne 18 Rusa već 62 mora da napusti Češku, jer su oni članovi porodice. Od tog broja 28 su djeca. Podsjetiću vas da se školska godina bliži kraju, ostalo je samo mjesec ili mjesec i po dana. Da li je to iko uzeo u obzir", rekla je ona.

Češka vlada najavila je u subotu, 17. aprila protjerivanje 18 ruskih diplomata zbog njihove navodne uloge u eksploziji magacina municije 2014. godine, kada su poginula dva državljanina Češke.

Kao odgovor, Moskva je protjerala 20 čeških diplomata, koji moraju da napuste Moskvu do kraja dana, navodi "Sputnjik".


(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo