13°C
Mostar 14°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

19.04.2021 / 13:51 Regija - Najavljene kaznene prijave

Dvojica zaraženih zastupnika dovedena u makedonski parlament da osiguraju kvorum

Dvojica zaraženih zastupnika dovedena u makedonski parlament da osiguraju kvorum

Vladajuća partija u Sjevernoj Makedoniji, SDSM, u nedjelju je u parlament dovela dvojicu zastupnika pozitivna na covid-19 u skafanderima, kako bi usvojila više zakona za koje opozicija nije željela da osigura kvorum.

Zastupnici koalicije oko SDSM, pozitivni na koronavirus, su dovedeni nakon višednevnog natezanja s opozicionom VMRO DPMNE, koja je pristala da osigura kvorum samo za sjednicu na kojoj su usvojeni antikrizni zakoni za potporu gospodarstvu i građanima, ali ne zakone s prethodnih sjednica koji duže vrijeme čekaju da budu izglasani.

Dva zaražena zastupnika su dovedena u skafanderima i glasali su iz posebne prostorije u parlamentu, a predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi i šef zastupničke grupe SDSM Jovan Mitreski su rekli da je dovođenje dva zastupnika urađeno po svim anticovid protokolima.

Mitreski je istaknuo da su zastupnici dovedeni da bi bio osiguran kvorum i Sobranje bilo funkcionalno, jer parlamentarna većina neće više da dozvoli ucjene opozicije.

Opozicione VMRO DPMNE i partija „Ljevica“ ocijenile su da su dovođenjem dvojice zastupnika, koji su pozitivni na covid, prekršeni zakoni i optužile vlast da su tim potezom ugrozili zdravlje ostalih zastupnika, najavljujući kaznene prijave za sve odgovorne, prenosi Beta.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo