7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

19.04.2021 / 13:40 BiH - Vrijednosti 6,5 miliona KM

Ramić, Lučić i Ninković potpisali 13 ugovora za gradnju 3.200 stambenih jedinica

Ramić, Lučić i Ninković potpisali 13 ugovora za gradnju 3.200 stambenih jedinica
Foto: FENA - Vijesti.ba

U svrhu realizacije projekata Regionalni stambeni program i Projekt CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“ danas je potpisano 13 ugovora u vrijednosti od 6,5 miliona KM.

Ugovore su sa izvođačem radova i nadzornog organa potpisali ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Igor Lučić,  federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković.

Od 13 ugovora, sedam njih se odnosi na izvođenje građevinskih radova, a šest na nadzor.

- Ovi ugovori se realiziraju u okviru dva projekta „Regionalni stambeni program kojim se rješava 3.200 stambenih jedinica do 2022.godine“, a CEB II je program zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja – kazao je ministar Lučić.

Do 2022. godine, dodao je, planirano je zatvaranje 121 kolektivnog centra.

Lučić kaže da sve izgrađene jedinice u okviru projekta socijalnog stanovanja ostaju trajno u vlasništvu općina i gradova.

Podsjetio je i to da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice svake godine planira u budžetu određena sredstva, oko jedan milion KM, za stambeno zbrinjavanje Roma.

Ministar Ramić je kazao da se u okviru projekata rade tri zgrade CEB2 programa. Od toga je 25 stanova u Goraždu, 14 u Foči/Ustikolini, a 33 stambene jedinice su na Ilidži. Ostalo se odnosi na regionalni stambeni program.

– Vrijednost danas potpisanog ugovora je 6,5 miliona KM od čega je oko 50.000 KM namijenjenih sredstava za nadzor, a ostalo za izvođenje radova – rekao je Ramić.

Napomenuo je da u okviru Regionalnog stambenog programa rade individualne stambene objekte u Čapljini, Zenici, Kiseljaku, Travniku Kreševu, Ilijašu.

Izrazio je nadu da će izvođači radova u narednih 15 dana dostaviti potrebne granacije, a nakon toga će uslijediti uvođenje izvođača radova u posao, te očekuje da će radovi na izgradnji biti završeni u roku.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo