13°C
Mostar 15°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

19.04.2021 / 12:49 Politika - Nermin Mandra

Bez obzira na Vulinove želje, granice BiH se neće pomjeriti ni milimetar

Bez obzira na Vulinove želje, granice BiH se neće pomjeriti ni milimetar
Foto: Arhiv

Poruke ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o rješavanju „srpskog nacionalnog pitanja“ kroz ujedinjenje svih Srba u jednu državu i podrška ideji pripajanja bosanskohercegovačkog entiteta RS Srbiji pokazatelj su stvarnog odnosa zvaničnog Beograda...

...prema teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, smatra zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra.

U izjavi za javnost Mandra navodi da s obzirom na učestalost ovakvih prijetnji i izostanak osuda, stječe se nepogrešiv dojam da je Vulin zapravo „trbuhozborac Aleksandra Vučića i reprezent stvarne politike Srbije prema Bosni i Hercegovini“.

-Granice Bosne i Hercegovine se neće pomjeriti niti milimetar, bez obzira na to koliko se Vulinu sviđala ideja o njihovom prekrajanju. Upravo zbog njega i njemu sličnih zagovaratelja velikodržavnih ideja koji maštaju o okupljanju svih Srba u jednoj državi su danas milioni Srba rasuti po cijelom svijetu, a hiljade njih svakodnevno trbuhom za kruhom odlazi u treće zemlje. Takva politika koju danas zastupa Vulin mnogo je bliža okupljanju svih Srba u Njemačkoj, Austriji, SAD-u ili kod „tetke u Kanadi“ nego u zamišljenim okvirima neke velikodržavne tvorevine koju su nekad nazivali „velikom Srbijom“, a danas „srpskim svijetom“, ističe Mandra.

Posljednji pokušaj Vulinovih istomišljenika da riješe „srpsko nacionalno pitanje“ nauštrb Bosne i Hercegovine, dodaje, neslavno je okončan, uz više od 100.000 mrtvih, milione raseljenih i višegodišnje zatvorske kazne idejnim tvorcima te ideje i onima koji su je pokušali sprovesti u djelo.

-Ako im to nije pošlo za rukom 90-ih, kada su na svojoj strani imali vojnu i logističku nadmoć, onda sigurno neće ni danas ni u budućnosti. Zato preporučujem i Vulinu i svima onima koji se zanose sličnim idejama da odustanu od njih jer je takva politika mnogo opasnija po Srbiju i srpski narod nego po Bosnu i Hercegovinu i njen teritorijalni integritet, navodi Mandra.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo