15°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

19.04.2021 / 11:51 Fudbal - "Došli smo do kritične tačke"

Perez o Superligi: Odgovor na želje navijača

Perez o Superligi: Odgovor na želje navijača
Florentino Perez / Vijesti.ba
Prvi predsjednik fudbalske Superlige Florentino Perez poručio je da je fudbal danas globalni sport, te da navijači evropskih klubova nisu više samo u njihovim matičnim državama, već i po drugim kontinentima.

Superliga bi trebalo da zamijeni Uefinu Euroligu i postane ekskluzivno takmičenje 20 najboljih evropskih klubova, koje je osnovalo 12 klubova osnivača, podsjećaju sportski portali.

Perezovi /”Real”/ saradnici i potpredsjednici su Andrea Agnelli, čelnik “Juventusa”, te potpredsjednik “Manchester Uniteda” Joel Glazer.

UEFA je oštro reagovala i zaprijetila velikim sankcijama za klubove koji uđu u tu ligu, a i mnogi navijači i drugi evropski timovi protive se novoj ligi super bogatih, koja bi mogla, kako tvrde, da uništi fudbal.

“Došli smo do kritične tačke”

“Pomoći ćemo fudbalu i postaviti ga na mjesto u svijetu koje zaslužuje. Fudbal je jedini globalni sport sa više od četiri milijarde navijača i naša je odgovornost kao najvećih klubova da odgovorimo na njihove želje“, poručuje Perez.

Super bogati klubovi u Evropi poručuju da su već dugi niz godina njihovi navijači prestali biti primarno oni iz Madrida, Torina ili Mančestera, već su to jednako i oni iz Kine, SAD ili Indije.

Čelnik Juventusa Andrea Agnelli “prvoborac” je u pokušaju još veće globalizacije svog kluba, ali i cijelog evropskog fudbala.

“Mi /bogati klubovi/ predstavljamo milijarde navijača širom svijeta sa 99 evropskih trofeja. Došli smo do kritične tačke i omogućili evropskom takmičenju da se transformiše kako bi igra koju volimo imala održivu dugoročnu budućnost“, navodi Anjeli.

Svi se slažu da je u igri ogroman novac.

Amerikanac Joel Glazer, kog navijači “Manchester Uniteda” otvoreno mrze, tvrdi da će “Superliga otvoriti novo poglavlje u evropskom fudbalu osiguravajući takmičenja i stadione na svjetskom nivou i povećavajući novčanu podršku za širu fudbalsku strukturu“.

Istovremeno, kritičari Superlige upozoravaju da se radi o namjeri najbogatijih klubova i njihovih vlasnika da uzmu najveću zaradu od fudbala, te da će na taj način biti uništene i nacionale lige.

UEFA upozorava igrače koji budu nastupali u ovoj ligi da neće moći da igraju za reprezentacije svojih zemalja. Isto se odnosi i na sudije, koje neće moći da sude van te lige.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo