9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

19.04.2021 / 11:44 Svijet - Britanski premijer

Oštra osuda Borisa Johnsona zbog osnivanja Superlige

Oštra osuda Borisa Johnsona zbog osnivanja Superlige
Boris Johnson / Vijesti.ba
Vijest o osnivanju nogometne Superlige u kojoj bi igrali najbolji i najbogatiji evropski klubovi izazvala je pravu buru u nogometnoj zajednici, a i šire.

I britanski premijer Boris Johnson osudio je klubove koji su osnovali Superligu, kazavši da je to vrlo štetno za nogomet.

Ocijenio je da bi to bio udarac u srce domaćeg nogometa, te je pozvao engleske klubove da odustanu od Superlige, te da prije bilo kakvih koraka prema takvoj ligi moraju to obrazložiti svojim navijačima i široj nogometnoj zajednici.

Johnson je napomenuo da će sportske institucije koje će se boriti protiv Superlige imati podršku britanske vlade, prenosi Hina.

Dogovor o osnivanju Superlige postignut je u nedjelju, a predsjednik Real Madrida Florentino Perez izabran je za čelnika te lige. Ligom bi upravljalo 15 osnivača (klubova), koji bi imali zajamčeno mjesto u Superligi. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima.

UEFA je oštro reagirala na vijest o pokretanju Superlige, te je u saradnji s engleskim, španskim i talijanskim nogometnim savezom uputila oštro saopćenje u kojima je zaprijetila drastičnim kaznama.

UEFA je zaprijetila odmetnutim velikanima da će ih izbaciti iz domaćih i ostalih evropskih takmičenja ako pokrenu svoju ligu, a njihovim bi se igračima mogla uskratiti prilika da igraju za svoje reprezentacije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo