14°C
Mostar 15°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 17°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

19.04.2021 / 11:42 BiH - Mitropolit CPC

Mihailo: Svako ko poriče Srebrenicu je zločinac

Mihailo: Svako ko poriče Srebrenicu je zločinac
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Naša Vlada se identifikuje sa zločinačkim pokretom iz Drugoga svjetskoga rata koji je u februaru 1943. godine svirepo pobio 9.200 muslimana iz Sandžaka, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

- Svakodnevnim izjavama zorno očituje svoju saglasnost s tim zločinačkim aktom, a djelom da njeguje mračni kult zločina i zločinaca. Zato negira istorijsku činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid i tako dovodi u pitanje osnovnu ljudsku osobinu - ljudskost.

Mi smo pohodili Srebrenicu 1995. godine da se poklonimo sjenima nevinih žrtava, i pohodićemo dok smo živi. Ona je živi spomenik nevino stradalim mučenicima, koji prenosi poruku da je zlo među nama, i da ne smijemo dozvoliti novu Srebrenicu - kaže Mihailo.

Ističe da je svako ko poriče taj zločin zločinac, ma ko on bio - građanin, ministar, predsjednik Vlade, vladika ili patrijarh.

- Ta ista Vlada nastavlja i tradiciju dinastije Karađorđevića, koja je 1918. godine zatirala i Crnu Goru i crnogorsko ime, srušila Njegoševu kapelu na Lovćenu i ukinula Crnogorsku crkvu, priznatu od svih pravoslavnih crkava, uključujući i Srpsku. Odriče joj pravo da bude domicilna crkva i progoni i nju i njeno svještenstvo.

Najavljuje potpisivanje Temeljnoga ugovora sa beogradskom Svetosavskom crkvom koja je u Bosni raspirivala međuvjersku i međunacionalnu mržnju i bodrila zločince da nasrću na sve ljudsko. Bila je i direktni saučesnik u srebreničkom zločinu.

Njoj, koja je u Crnu Goru došla na srpskim bajonetima 1918. godine, namjerava da prepusti sve crkve i manastire naših predaka da u njima raspiruje mržnju na Crnogorce i sve druge i drugačije u Crnoj Gori. To je zlokobna ideja koja nagovještava propast zemlje, po cijenu koju će utvrđivati istoričari u budućnosti. Pozivam vjerujuće ljude i sve građane da se odupremo tome zlu, prije nego nas zlo zadesi - dodao je Mihailo.

(Vijesti.ba/antenaM)

Izdvajamo