15°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

19.04.2021 / 08:55 Svijet - U Jangonu

Mijanmarska hunta privela japanskog novinara

Mijanmarska hunta privela japanskog novinara

Vlasti Mijanmara privele su japanskog novinara u Jangonu u nedjelju navečer, saopćila je u ponedjeljak japanska vlada, navodeći da ga pokušavaju osloboditi.

BBC Burmese citirao je svjedoka koji je rekao da su vojnici došli po novinara Yukija Kitazumija u njegovom domu i odveli ga u pritvor u nedjelju navečer. 

Glasnogovornik japanske vlade opisao je novinara kao čovjeka u četrdesetim godinama, bez da su ga imenovali, javlja Reuters.

- Od Mijanmara tražimo njegovo hitno oslobađanje i pokušavamo osigurati sigurnost japanskih državljana - rekao je glavni sekretar vlade Katsunobu Kato na konferenciji za novinare, dodajući da vlada traži detalje o okolnostima u kojima je novinar priveden.

Glasnogovornik vojne hunte nije odgovarao na pozive za komentar.

Kitazumi vodi kompaniju za medijsku produkciju Yangon Media Professionals, a nekada je bio novinar poslovnog dnevnika Nikkei, prema njegovoj Facebook stranici i intervjuima s internetskim medijima.

Ranije je također bio priveden u februaru dok je izvještavao o protestima protiv puča 1. februara, ali je ubrzo nakon toga pušten.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo