8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

17.04.2021 / 15:11 Obrazovanje - Tuzla

Marinić: Radimo u online uvjetima što je za balet neprihvatljivo

Marinić: Radimo u online uvjetima što je za balet neprihvatljivo
Foto: FENA

Odsjek za balet u okviru Osnovne muzičke škole u Tuzli osnovan je prije osam godina, a Željka Marinić, diplomirana glumica i nastavnica klasičnog baleta, dosad je izvela jednu generaciju mladih balerina. Upisana je i druga generacija, gdje djevojčice pohađaju drugi razred.

Kako muzička škola u Tuzli nema svoju zgradu, tako su uslovi rada na odsjeku za balet prilagođeni situaciji u kojoj se škola nalazi.

- Budući da muzička škola nema ni svoju zgradu automatski nemamo ni odgovarajući prostor za nastavu baleta koja se odvija svaki dan u dvije smjene po sat i pol. Časovi su zahtjevni jer je odsjek baleta jedini čija se nastava odvija svaki dan. Mjenjajući prostore, sale i bivajući podstanarima uspjeli smo da održimo dva velika baletna koncerta, prva takvog tipa vlastitim snagama, te jednu veliku plesnu multimedijalnu predstavu u suradnji sa Pozorištem mladih Tuzla - kazala je za Fenu voditeljica odsjeka za balet Željka Marinić.

Mnogobrojni nastupi, gostovanja, emisije, koncerti, takmičenja doprinijeli su da se prva generacija balerina predstavi u punom svjetlu i na adekvatan način promovira odsjek baleta.

- U generaciji od šest balerina 2017. godine odnijeli smo specijalnu nagradu u IV kategoriji na takmičenju klasičnog baleta 'Balance' u Sarajevu što je dodatno dalo poleta da nastavimo i borimo se dalje vrlo uspješno - pojašnjava Marinić.

Školovanje balerina traje šest godina i pored osnovnog predmeta, klasičan balet, prate ih predmeti solfeggio i klavir koji se odvijaju jednom sedmično. Trenutno na odsjeku druge generacije upisanih je 10 djevojčica koje je nažalost zahvatio period pandemije te poljuljao i izmjestio normalno funkcioniranje i odvijanje nastave.

- Radimo u online uvjetima što je za baletnu umjetnost neprihvatljivo jer je naš prostor baletna sala upravo zbog elemenata koji se izvode na štapu i sredini sale. Manjka prostora, nemogućnost pristupa djetetu, objašnjenja, ispravke i normalnog odvijanja baletnih časova - naglašava ona.

Unatoč pandemiji, ljubav prema baletnoj umjetnosti kod balerina ne jenjava.

Mlade balerine iz Tuzle zahvaljujući aplikacijama za online nastavu rade svakodnevno na pripremi novih baletnih predstava, prateći prilagođeni plan i program. Kako kažu, pripremaju se za dane kada će ponovo moći gostovati, takmičiti se i postavljati nove predstave.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo