13°C
Mostar 15°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

16.04.2021 / 08:42 BiH - Udruženje žrtava

Inzko da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida

Inzko da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida
Foto: Vijesti.ba

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva međunarodne institucije da pristupe zaustavljanju svih oblika negiranja genocida, a visokog predstavnika Valentina Inzka da hitno nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina.

Navršile su se dvije godine od pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, kada je 12 organizacija žrtava napisalo apel i poziv svjetskim i evropskim institucijama u kojem su, između ostalog, tražile da se ime osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića ukloni sa studentskog doma na Palama.

- Pozdravljamo skidanje table sa navedenog doma i određene akcije međunarodnih institucija nakon našeg pisma. Protekle dvije godine su pokazale da presuda Karadžiću ne samo da nije osujetila i smanjila negaciju genocida, već su negatori genocida još jače i snažnije pojačali svoje negatorsko djelovanje. S tim u vezi, ponovo pozivamo međunarodne institucije, posebno međunarodne predstavnike u BiH da hitno pristupe zaustavljanju svih oblika negiranja genocida i da HITNO visoki predstavnik u BiH nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina - saopštili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo