13°C
Mostar 15°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

15.04.2021 / 21:16 Svijet - Ministri vanjskih poslova

Cavusoglu se sukobi sa grčkim ministrom tokom zajedničkog obraćanja

Cavusoglu se sukobi sa grčkim ministrom tokom zajedničkog obraćanja
Foto: Reuters - Vijesti.ba

Ministri vanjskih poslova Turske i Grčke danas su se otvoreno sukobili na zajedničkoj konferenciji za medije u Ankari, koja je počela s nadom poboljšanja odnosa, no brzo je došlo do oštrih optužbi s obje strane.

Tražeći način da ublaže napetosti zbog teritorijalnih prijepora u istočnom Mediteranu, grčki ministar Nikos Dendias susreo se s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom u prvom susretu dužnosnika dviju zemalja otkad su njihove mornarice prošle godine zamalo sukobile.

Međutim, isprva srdačna atmosfera na konferenciji postala je kisela kad je Dendias rekao da će na kršenje grčkog suvereniteta odgovoriti sankcijama, a Cavusoglu je odbacio njegove komentare kao neprihvatljive.

"Došli ste ovdje i pokušavate optužiti Tursku, kako biste poslali poruku svojoj zemlji. Za mene je to neprihvatljivo", uzvratio je Cavusoglu.

Dvije zemlje su saveznice u NATO-u, no različito razmišljaju po pitanju drugih stvari, primjerice opsega obalnog pojasa u Mediteranu, zračnog prostora, izvora energije, etnički podijeljenog Cipra i statusa nekih otoka u Egejskom moru.

Napetosti su narasle prošlo ljeto kad je Turska poslala brod za bušenje podmorja u osporavane vode u Mediteranu, no djelomično su popustile kad je Ankara povukla brod, a zemlje obnovile bilateralne razgovore o spornim pitanjima nakon pet godina zastoja.

Razgovor je počeo nuđenjem grčke pomoći turskim težnjama za ulazak u Europsku uniju i novim programom da se resetiraju odnosi, no Dendias je optužio Tursku da iznova šalje zrakoplove iznad grčkog teritorija.

"Grčka pozicija je jasna. Turska je prekršila međunarodni zakon i pomorski zakon u Egejskom moru i na istočnom Mediteranu", rekao je Dendias. Cavusoglu je odbacio optužbu, rekavši da Turska nije povrijedila grčki suverenitet svojim istraživanjima i bušenjem podmorja te je optužio Atenu da migrante potiskuje natrag u Egejsko more.

"Kad uđemo u međusobne optužbe, imamo jedni drugima puno toga za reći. Ako želite nastaviti ove svađe, tenzije, možete, a i mi ćemo nastaviti isto", dodao je.

No obje strane rekle su da žele nastaviti s nastojanjem da riješe svoje razlike kroz dijalog.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo