8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

15.04.2021 / 20:00 Politika - Crtanje granica

Slučajno ili ne: Janšin radikalni 'non paper ' u službi hrvatskog

Slučajno ili ne: Janšin radikalni 'non paper ' u službi hrvatskog
Janša, Orban i Radman

Janša bi ponovo crtao granice, glasi naslov teksta Deutsche Wellea koji se referira na „non-paper“ slovenskog premijera upućen odabranim adresama u EU-u.

U njemu je predložio rješavanje prijepora na Balkanu mijenjanjem granica, a ima i dva sporna prijedloga za pitanje položaja Hrvata u BiH.

- Hrvatsko nacionalno pitanje može biti riješeno“ tako što će se „pretežito hrvatski kantoni u Bosni i Hercegovini ujediniti s Hrvatskom“ ili će se „hrvatskom dijelu" BiH dati „poseban status" – „prema modelu Južnog Tirola", stoji u dokumentu za kojeg su već najveće svjetske sila rekle da nema nikakve šanse.

Sjedinjene Države saopštile su da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je poručeno je iz američkog Stejt departmenta u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše medijske izvještaje o navodnom non-pejperu u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, između ostalog i u BiH.

Evropska unija je nedvosmisleno posvećena suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, rečeno je u današnjoj zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije u BiH, šefova misija zemalja članica EU i komandanta EUFOR-a. Smatraju da bi Bosna i Hercegovina trebala iskoristiti 2021. godinu kao neizbornu godinu za ubrzanje reformi utvrđenih u 14 ključnih prioriteta Evropske komisije kako bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji, a oni će nastaviti podržavati te napore.

No, Janšin prijedlog toliko je radikalan, da najbolje ide ne ruku “non-paperu“ o BiH kojeg je ranije javno promovirala Hrvatska. Janšin dokument bez sumnje je olakšao posao hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grlić Radmanu koji je u Sarajevo “umirio duhove“, rekavši da Hrvatska podržava integritet BiH. Ipak, preciznija od Radmana bila je HDZ-ova saborska zastupnica Zdravka Bušić zaključkom da je "non-paper" koji je nedavno predstavio hrvatski ministar vanjskih poslova, "došao u pravo vrijeme".

A pravo vrijeme za izmjenu Izbornog zakona po Draganu Čoviću su u naredna dva mjeseca.

- Kazao sam da dva naredna mjeseca trebamo iskoristiti da uradimo što smo definirali do 30. lipnja i riješiti pitanje izbornog zakona, kaže Čović nakon sastanka sa Radmanom.

List Tageszeitung iz Berlina nedavno je napisao kako je cilj HDZ-a je da proširi uticaj Hrvatske u BiH, a da više zemalja Evropske unije, koje nisu imune na šovinističko-nacionalističku ideologiju, to podržava.

- Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman neprestano radi na širenju hrvatskog utjecaja u Bosni i Hercegovini. Radman je nedavno u Briselu izjavio da Hrvatska želi pomoći svojoj susjednoj zemlji Bosni i Hercegovini da postane funkcionalna. No, njegov "Zagrebački non-paper", koji je predstavio prije sedam dana u Briselu, pokazao se kao manipulacija, koje umnogome pomaže daljnjoj destabilizaciji zemlje, napsiao je ovaj list i podsjetio da je hrvatski ministar vanjskih poslova tražio za promjenu Izbornog zakona podršku od zemalja EU u kojima su prisutne i šovinističko-nacionalističke ideologije. Mađarska, Bugarska, Slovenija, Grčka i Cipar potpisale su "Zagrebački non-paper".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo