14°C
Mostar 15°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 17°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

13.04.2021 / 15:19 Politika - Pogođena potresom

Čović u Petrinji: Stojimo uz svoj hrvatski narod i pomoći ćemo u svakom segmentu

Čović u Petrinji: Stojimo uz svoj hrvatski narod i pomoći ćemo u svakom segmentu
Foto: FENA

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak je posjetio potresom pogođeno područje u Banovini skupa s izaslanstvom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske (RH) predvođenim potpredsjednikom Vlade RH i ministrom hrvatskih branitelja u Vladi RH Tomom Medvedom.

U sklopu današnje posjete Petrinji i obilaska područja pogođenih potresom, predsjednik Čović htio je uputiti snažnu potporu stanovnicima koji su u nedavnoj katastrofi ostali bez domova i skupa s predstavnicima hrvatskog političkog vrha i predstavnicima Stožera civilne zaštite razgovarati o konkretnoj pomoći hrvatskog naroda iz BiH, ali i institucija BiH kako bi se posljedice razornog potresa otklonile u infrastrukturnom smislu, ali i pomoglo onima najpotrebitijima, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Nakon sastanka, izaslanstvo je posjetilo Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića u Petrinji te Dom za stare, bolesne i siromašne osobe u Maloj Gorici kod Petrinje.

Čović je kazao kako se informirao o razmjerima potresa o kojima smo svjedočili zadnjih nekoliko mjeseci ne samo u Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini.

"Potres koji će ostaviti tragove još dugo ispred nas, tisuće ljudi iz BiH na različite načine se uključilo u pomoć, pojedinačno i kroz institucije koje predstavljaju. Ono što želim sa stožerom je da danas upoznamo neke institucije kroz kompletan slučaj za obnovu Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Općine, gradovi, županije s hrvatskom većinom žele da takav projekt završimo", kazao je Čović.

Naglasio je kako mu je drago da danas ovdje ima 530 djece i da se navedena škola već stavila u funkciju te da se nastava održava.

"Drago mi je i da ćemo moći, čim se završe formalne procedure natječaja i kako to ide po zakonu RH i odlukama stožera, vrlo brzo staviti i u funkciju čitav ovaj objekt, odnosno početkom iduće školske godine da će ova škola biti u potpunosti u upotrebi i da ćemo mi dati doprinos tome. Računajte, odluke ćemo donijeti sve u ovom tjednu što se tiče nas, danas smo ovdje gdje su najmlađi, oni koji daju novu nadu u život, a isto tako ćemo danas obići i osobe starije životne dobi i vidjeti kako to revitalizirati. To je ta veza između Republike Hrvatske i hrvatskog naroda u cjelini, u Bosni i Hercegovini i RH", istaknuo je Čović.

Ministar Medved zahvalio se Čoviću i svima koji daju svoj doprinos da se posljedice ovog razornog potresa što prije saniraju.

"Zahvaljujemo se na svakom vidu pomoći koja je stigla iz Bosne i Hercegovine, pozitivan primjer što prepoznajemo potrebu što je prije moguće obnoviti naše škole. Pozitivno je što su se sva djeca vratila u školu, kao i to da su dvije područne škole već obnovljene. Potporom koju je Čović donio ovdje u svijetlu financiranja obnove, vjerujemo da ćemo do kraja ljeta i ovu školu u potpunosti obnoviti, kako bi u novoj školskoj godini djeca imala apsolutno sigurne i kvalitetne uvijete za obrazovanje", kazao je Medvedev.

Dodao je kako je iznimno dobra suradnja, prijateljsko ozračje i prepoznavanje potrebe za uključivanjem pomoći nešto što preslikava odnos hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini prema stradalom području u Sisačko-moslavačkoj županiji, stoji u priopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo