17°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 11°C
Bihać 6°C

13.04.2021 / 14:08 BiH - Mostar

S prvom teravijom džamija u Gornjem Zaliku širom otvorila vrata

S prvom teravijom džamija u Gornjem Zaliku širom otvorila vrata
Foto: Medžlis Mostar / Vijesti.ba
Teravih namaz sinoć je po prvi put klanjan u novoizgrađenoj džamiji u Gornjem Zaliku. Iako u otežavajućim okolnostima zbog propisanih mjera suzbijanja pandemije prvom teravih namazu prisustvovao je veliki broj mlađih džematlija iz ovog mostarskog naselja.

Praktično s ovim namazom džamija u Gornjem Zaliku širom je otvorila vrata, odnosno u njoj će kontinuirano biti organizirane vjerske aktivnosti.

U kratkom obraćanju mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović sa prisutnima je podijelio radost u povodu dolaska mubarek mjeseca ramazana. Istakao je kako su muslimani i u ranijim vremenima ramazan dočekivali u različitim iskušenjima i vremenima.

„Ovo vrijeme je takvo i mi ga trebamo sagledati , podnijeti i okoristiti se svime onim čemu nas ramazan uči. Iznad svega nam treba odluke i volje da se zarad Božijeg zadovoljstva, a našeg napretka, naše sreće, lijeka našem tijelu, odmora našoj duši, okrijepimo postom i ibadetima tokom mjeseca ramazana.

Napomenuo je da se Islamska zajednica upravo zbog toga opredijelila da džamije tokom ovog ramazana budu otvorene i da se u njima omogući obavljanje namaza uz strogo pridržavanje propisanih mjera nadležnih kriznih štabova i instrukcija propisanih od strane viših organa Islamske zajednice.
„Ovog ramazana imam mnogo više spoznaja kako živjeti s ovim kušnjama. Život s Božijim određenjem teći će i sve dok je takve Božije odluke nama se valja povinovati onome šta nas naša vjera uči kako da se vladamo. U prvom redu treba zaštititi vlastito zdravlje. Čuvajući svoje živote čuvamo živote svih nas. U našim džamijama moramo biti do kraja pažljivi i do kraja ispoštovati sve ono što smo donijeli kao mjere da ne bismo došli u bilo kakvu neugodnosti“, upozorio je muftija.

Na kraju obraćanja muftija je protumačio nekoliko ajeta o značaju i vrijednostima koje ramazan sobom donosi, kao što su traženje Božije milosti, praštanje grijeha i primanje dova.

Uz pridržavanje propisanih instrukcija, teravih namaz i ove godine klanjat će se u svim džamijama i mesdžidima na području Medžlisa IZ-e Mostar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo