0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

12.04.2021 / 16:00 Fudbal - Herbert Hainer

Predsjednik Bayerna o sukobu Flicka i Salihamidžića: Ne trebaju biti ljubavnici

Predsjednik Bayerna o sukobu Flicka i Salihamidžića: Ne trebaju biti ljubavnici

U bayernu već odavno puca na relaciji trener Hansi Flick i sportski direktor Hasan Salihamidžić. Prije dvije sedmice njemački, ali i svjetski mediji koji prate zbivanja u bavarskom klubu objavili su da je Flick rekao kako će zbog bivšeg reprezentativca BiH na kraju sezone dobro razmisliti hoće li ostati u klubu.

Više nije ni tajna da je odnos između trenera i sportskog direktora ozbiljno narušen. Flick želi veće ovlasti kad su u pitanju transferi, a Salihamidžić insistira da on bude ključna osoba kada su u pitanju odlasci iz Bayerna i dolasci.

Uprava je na Salihamidžićevoj strani jer je u Bayernu uvijek bilo pravilo da su transferi u nadležnosti uprave, a trenerov posao je skupiti što više pobjeda s igračkim kadrom koji mu je na raspolaganju.

Sinoć se o svemu oglasio i predsjednik njemačkog prvaka Herbert Hainer koji tvrdi da je sukob medijski predimenzioniran i da nije sve tako kako se na prvu čini.

“Mirni smo i opušteni. Nije ovo ni prvo, ali ni posljednje uzbuđenje u Bayernu. Svašta se piše i svako tumači onako kako želi’”, kazao je Herbert za Sky te pokušao izgladiti stvar:

”Obojica su vrlo sposobni ljudi koji imaju puno jako dobrih ideja. Ne moramo se uvijek svi oko svake stvari složiti, čak mislim da je to i dobro. Međutim, važno je da svi imamo zajednički cilj, a to je uspjeh Bayerna. U posljednjih 18 mjeseci njih dvojica su izgradili fantastičnu ekipu koja je osvojila šest naslova i igrala atraktivan nogomet. Očito je da stvari nisu tako loše. Ponavljam, ne želim da budu ljubavnici, ali moraju dobro sarađivati i to i rade.”

Uoči prve utakmice četvrtfinala Lige prvaka protiv PSG-a (2:3), novi problem je iskrsnuo oko statusa klupske legende Jeromea Boatenga. Braco Salihamidžić ga se na kraju sezone želi riješiti, dok Flick stoji iza svog igrača.

Neposredno prije utakmice s Francuzima prošle sedmice, Salihamidžić je javno najavio otpis Boatenga ovog ljeta, a to se Flicku nikako nije svidjelo. Hainer kaže da oko Boatenga nema rasprave.

”Ne razumijem zašto je došlo do tog sukoba kad je svima u klubu koji imaju veze sa sportskim menadžmentom, uključujući Flicka, bilo jasno da Jeromeu neće produžiti ugovor”, kazao je prvi čovjek prvaka Europe.

Ipak, predsjednik Bayerna smatra kako će Flick ostati u klubu do isteka svog ugovora, a to je ljeto 2023.

“U to sam siguran. Dolazim iz komercijalnog poduzeća u kojem je potpisano puno ugovora. Navikao sam da se ugovori poštuju do kraja’‘, kazao je i dodao je kako zna da je Flick jedan od nasljednika Joachima Lowa na mjestu selektora Njemačke, no o tome će se u klubu razgovarati kad za to dođe vrijeme.

Ovo je klasičan sukob za moć i slika koju šalju u svijet sramoti Bayern
Dok Heiner smiruje situaciju, njemački novinar Marcel Reif smatra da je odnos između Flicka i Salihamidžića došao do točke ključanja.

”Ovo nije sukob dvojice frajera koji se ne podnose i ne mogu zajedno. Ovo je klasičan primjer borbe za moć. U Engleskoj je trener ujedno i sportski direktor. To ovdje nemamo. Kod nas je hijerarhija sve i u slučaju Bayerna to je klasičan primjer sukoba za vlast. Moje mišljenje je da će Salihamidžić ostati, a treneri dolaze i odlaze”, kazao je novinar SPORT 1 televizije.

Alexander Zorniger, bivši trener iz Stuttgarta i Leipziga, u sukobu u Bayernu također vidi borbu za moć, a Reif je napao obojicu tvrdeći da sramote Bayern u svijetu.

”Ova slika koju šalju u svijet je jadna i sramoti klub kao što je Bayern.”

Pred Bayernom je u utorak uzvrat Lige prvaka protiv PSG-a. U slučaju da prvaci ispadnu, zaključak novinara koji prate Bayern da će tada doći do ozbiljnog pucanja u Bavarskoj i da bi Flick čak ove sedmice mogao postati bivši.



(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo