14°C
Mostar 15°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 17°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

12.04.2021 / 15:04 Politika - Predsjednik Slovenije

Pahor: Protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanja granica

Pahor: Protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanja granica
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Slovenački predsjednik Borut Pahor oglasio se danas saopštenjem za javnost povodom razgovora koje je 5. marta imao s članovima Predsjedništva BiH, a u vezi s navodnim intencijama o prekrajanju granica BiH.

Pahorovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor je zagovornik Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja, što uvijek dosljedno naglašava.


Predsjednik Pahor želi da BiH što prije postane dio Evropske unije. Dosljedno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH koja je trenutno najslabije formalno povezana s EU.

Predsjednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, zbog zabrinutosti zbog ovih ideja, pitao je sagovornike, sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posjetio Sarajevo.

O tome je javno govorio i predsjednik Republike u obraćanju Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije 25. septembra 2020: „Želio bih naglasiti svoju ocjenu, koja je važna ako je tačna: Ako nema proširenja, teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je potrebno uspostaviti etničke granice umjesto postojećih polako će zavladati ovom regijom. Iz historijskog iskustva znamo da su vrlo male šanse da se takav proces odvija na miran način bez sukoba koji bi također mogli ugroziti sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi uopšte. Zbog toga sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan ekskluzivno političko pitanje, koje također zahtijeva još promišljeniju strategiju Evropske unije."

U svjetlu evropske perspektive Zapadnog Balkana, predsjednik Republike priprema sastanak čelnika inicijative Proces Brdo - Brijuni, zakazan za maj.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo