14°C
Mostar 15°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 17°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

12.04.2021 / 11:36 BiH - Dom naroda BiH

Delegati HDZ-a glasali protiv zakona o zabrani negiranja genocida

Delegati HDZ-a glasali protiv zakona o zabrani negiranja genocida
Foto: Vijesti.ba
Dom naroda Parlamenta BiH u prošli četvrtak odbio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH, čije su usvajanje po hitnom postupku predložili delegati Denis Bećirović (SDP BiH) i Zlatko Miletić (nezavisni).

Podsjetimo, izmjenom i dopunama Krivičnog zakona BiH bilo je predviđeno definisanje pojma mržnje kao pobude za izvršenje krivičnog djela. Također, bile su predložene kazne za one koji počine ovo krivično djelo poricanjem genocida i zločina protiv čovječnosti, dodjelom priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima, kao i dodjelom naziva javnom objektu po presuđenom ratnom zločincu.

Za Bećirovićevu i Miletićevu inicijativu nije bilo ni opšte, ni entitetske većine, a od 14 prisutnih delegata, za je bilo šest, protiv sedam i jedan suzdržan.

Uz Bećirovića i Miletića, njihovu inicijativu podržali su još i preostala četvorica delegata iz Kluba bošnjačkog naroda (Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić - sva trojica SDA i Munib Jusufović - SBB).

U Klubu hrvatskog naroda protiv su bili Dragan Čović, Marina Pendeš i Bariša Čolak, dok Lidija Bradara (sve četvero HDZ BiH) nije prisustvovala glasanju. Četiri delegata iz Kluba srpskog naroda (Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović - svi SNSD) bilo je protiv, dok je Mladen Bosić (SDS) jedini bio suzdržan.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo