11°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

11.04.2021 / 22:23 Politika - "Pod lupom"

U Ustikolini svi kandidati s približnim brojem glasova

U Ustikolini svi kandidati s približnim brojem glasova
Foto: Vijesti.ba

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' je na konferenciji za medije održanoj u 21.30 h u Travniku izvijestila javnost o procesu glasanja do 19:00 h, zatvaranju biračkih mjesta, izlaznosti birača na prijevremenim izborima u Travniku i Foči (FBiH) i rezultatima izbora za načelnika Općine Travnik i Općine Foča.

Na 17 biračkih mjesta ista osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 16 u Travniku.

Glasanje bez propisne identifikacije zabilježeno je na jednom biračkom mjestu u Travniku (091A042).

Nisu zabilježeni slučajevi tzv. „bugarskog voza“ (pojedini birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima), niti slučajevi otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, zastrašivanja ili vršenja pritisaka na birače. Ni na jednom biračkom mjestu nije bilo primjedbi ili prigovora posmatrača.

Tokom glasanja su se primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.


Izlaznost


Zabilježena izlaznost do 19:00 h na prijevremenim izborima u izborima u Travniku je 27, 5 % (sa marginom statističke greške od +/- 3, 55 % na intervalu od 95 procentne tačnosti). Izlaznost u Foči (FBiH) je 56, 7 % (sa marginom statističke greške od +/- 9,6 % na intervalu od 95 procentne tačnosti).

Preliminarni podaci sa uzorka posmatranih biračkih mjesta, i uzimajući u obzir marginu statističke greške, ukazuju na to da je izlaznost u Travniku skoro duplo manja u odnosu na Lokalne izbore održane 15. 11. 2020. godine.

Zatvaranje biračkih mjesta je izvršeno u skladu sa propisima. Sva biračka mjesta su zatvorena u periodu od 19:00 h do 19:15 h. Na svim biračkim mjestima koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h je omogućeno glasanje. Na svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Prema posljednjim informacijama sa terena posmatrači Koalicije „Pod lupom“ neometano prate proces brojanja glasova.


Rezultati


Preliminarni podaci o rezultatima glasanja na posmatranim biračkim mjestima za načelnika Općine Travnik pokazuju:

Kenan Dautović (SDA) – 54, 8 %

Haris Kaniža (Naša travnička priča – NiP, SDP i NS) - 45, 2 %


U Foči (FBiH) se desila do sada nezabilježena situacija, a to je da svi kandidati za načelnika/icu imaju približno jednak broj glasova. Preliminarni podaci o rezultatima glasanja na posmatranim biračkim mjestima za načelnika/cu Općine Foča (FBiH) pokazuju:

 

Mensud Borović (SDA) - 230 (24,6%)

Mensad Arnaut (NBL-A-SDA Zajedno za Ustikolinu) - 241 (25,8%)

Mujo Sofradžija (Nezavisni) - 246 (26,3%)

Mensura Karahodža (Nezavisni) - 218 (23,3%)


Ono što će odrediti pobjednika na prijevremenim izborima u Foči (FBiH) su glasovi birača koji su glasali putem mobilnog tima (100 prijavljenih za glasanje na ovaj način) i u manjoj mjeri glasovi putem pošte (svega 13 prijavljenih za glasanje na ovaj način).


Koalicija „Pod lupom“ napominje da je glasanje putem mobilnih timova proces koji ne nadgledaju izborni posmatrači te apeluje na izbornu administraciju i posmatrače u općinskoj izbornoj komisji da utvrdi stvarne rezultate glasanja putem mobilnih timova kao i pošte s obzirom na navedenu situaciju.


Informacije o cjelokupnom procesu izbornog dana, utvrđivanju rezultata izbornog dana i preliminarnu ocjenu prijevremenih izbora u Travniku i Foči (FBiH), Koalicija „Pod lupom“ će dati u saopćenju za javnost i medije koje će biti objavljeno u sutra (12. 04. 2021.) u 11:00 h na web stranici Koalicije „Pod lupom“ www.podlupom.org.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo