14°C
Mostar 15°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 17°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

11.04.2021 / 16:26 Svijet - Američki državni sekretar

Blinken: Amerika zabrinuta zbog postupaka Pekinga

Blinken: Amerika zabrinuta zbog postupaka Pekinga
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je danas da su SAD zabrinute zbog, kako je naveo, agresivnih postupaka Kine protiv Tajvana i upozorile da će svako ko pokuša da promijeni status quo na zapadnom Pacifiku načiniti "ozbiljnu grešku".

Mi smo vidjeli izuzetno agresivne postupke Vlade u Pekingu protiv Tajvana što je veoma zabrinjavajuće - rekao je Blinken za mrežu NBC.

Peking je u četvrtak, 8. aprila, okrivio SAD za tenzije nakon što je američki ratni brod plovio blizu Tajvana.

SAD imaju dugogodišnju obavezu prema Zakonu o tajvanskim odnosima da osiguraju da Tajvan ima sposobnost da se brani i da održi mir i sigurnost u zapadnom Pacifiku.

- Stojimo iza tih obaveza. I sve što vam mogu reći je da bi bila ozbiljna greška da bilo ko pokuša nasilno promijeniti postojeći status quo - rekao je Blinken.

Tajvan se tokom posljednjih nekoliko mjeseci žalio zbog višestrukih misija kineskog vazduhoplovstva u blizini ostrva, za koje Kina tvrdi da je njeno.

Bijela kuća je u petak saopštila da pažljivo prati povećane kineske vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu i nazvala akcije Pekinga potencijalno destabilizujućim.(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo