9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

11.04.2021 / 12:49 Svijet - Dominic Raab

Britanija i SAD protiv ruske destabilizacije Ukrajine

Britanija i SAD protiv ruske destabilizacije Ukrajine
Foto: AFP / Vijesti.ba
Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je kako se Velika Britanija i SAD oštro protive "ruskoj kampanji destabilizacije Ukrajine".

Raab je pozvao Rusiju da deeskalira situaciju.

"Državni sekretar SAD-a Antony Blinken i ja saglasni smo da Rusija mora odmah deeskalirati situaciju i da poštuje svoje međunarodne obaveze koje proističu iz članstva u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE)", napisao je Raab na Twitteru.

Najveći pokreti ruskih oružanih snaga prema ili blizu ukrajinske granice i na ruski okupirani Krim zabilježeni su fotografijama, video zapisima i drugim podacima, što podstiče zabrinutost da se Moskva možda priprema za slanje snaga na istok Ukrajine.

Kremlj je odbacio pozive Zapada da povuče svoje trupe, negirajući da one predstavljaju prijetnju, dodajući da su vojni pokreti unutar Rusije suvereno, unutrašnje pitanje.

Izjava Raaba dolazi dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izvijestio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o situaciji u Ukrajini.

Nakon njihovih razgovora u Istanbulu, Erdogan je nedavni razvoj događaja nazvao "zabrinjavajućim" i rekao da se nada da će se sukob riješiti mirnim putem - dijalogom - i u skladu s ukrajinskim teritorijalnim integritetom.

"Vjerujemo da se trenutna kriza može riješiti mirnim i diplomatskim sredstvima na osnovi integriteta Ukrajine i međunarodnog prava", rekao je Erdogan.

Tokom tog sastanka, predsjednici su razgovarali i o proširenju odbrambene saradnje između svojih zemalja. Zelenski je rekao da će se pojačana saradnja posebno odnositi na naoružanje i izgradnju borbenih aviona.

Zelenski, koji je posjetio ukrajinske trupe u regiji Donbas 8. aprila, rekao je da Kijev i Ankara dijele isti pogled na prijetnje u crnomorskom regionu i odgovor na te prijetnje.

Američki državni sekretar Blinken konsultovao je njemačkog i francuskog ministra vanjskih poslova 9. aprila o potrebi da Rusija prestane sa svojim vojnim okupljanjem na okupiranom poluostrvu Krim i u blizini istočnih granica Ukrajine.

Rusija je anektovala Krim u martu 2014. godine, uputivši trupe i održavajući referendum koji je najmanje 100 zemalja proglasilo nelegitimnim.

Od tada, ogromni dokazi sugerišu da je Rusija nastavila pružati diplomatsku i vojnu pomoć naoružanim separatistima koji se bore u ukrajinskoj regiji Donbas.

U sukobu je od aprila 2014. godine ubijeno više od 13.000 ljudi, a raseljeno više od milion.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo