7°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

09.04.2021 / 22:26 Svijet - Mediji

Američki ratni brodovi na putu za Crno more, Putin pozvao Erdogana

Američki ratni brodovi na putu za Crno more, Putin pozvao Erdogana
Ilustracija

Ankara je obavijestila članice konvencije iz Montrea da će američki ratni bordovi uploviti iz Mediterana u Crno more, prolazeći kroz Bosfor, 15. aprila, navela je ruska ambasada u glavnom gradu Turske, a prenosi agencija Tass.

“U skladu sa konvencijom, Turska je poslala obavještenje članicama da će američki ratni brodovi iz Mediterana 14. aprila proći kroz Bosfor. Sutra će ući u Crno more”, saopštila je ambasada.

Agenciji je ovo ranije danas potvrdio neimenovani izvor iz turskog ministarstva inostranih poslova. Dodao je kako će američki ratni brodovi ostati u Crnom moru do 4. ili 5. maja.

Mreža CNN je u četvrtak citirala američkog oficira kojije izjavio da slanje američkih vojnih brodova u Crno more podrška Ukrajini. To je “specifična poruka” Moskvi, zbog pojačanog prisustva ruskih snaga na ukrajinskoj granici.

State Department nije Tassu potvrdio ove informacije.

Putinov poziv Erdoganu

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je danas od turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana da sačuva postojeći ugovor koji se smatra povoljnijim za prolazak ruskih ratnih brodova kroz turske moreuze na Crnom moru.

Zahtjev je upućen pošto je Erdogan izrazio želju da izgradi novi kanal u Istanbulu da bi rasteretio Bofsor. To je jedan od najprometnijih moreuza u svijetu.

Ali taj projekat bi, prema protivnicima, mogao da ugrozi Konvenciju iz 1936. godine. Konvencija garantuje slobodan prolazak civilnih brodova u Bosforskom i Dardanelskom moreuzu, u doba mira i rata.

Za Moskvu je konvencija važna jer postavlja manja ograničenja za prolazak ratnih brodova zemalja koje se graniče sa Crnim morem. Među njima je i Rusija.

Posmatrači smatraju da bi moguće revidiranje konvencije olakšalo pristup Crnom moru ratnim brodovima iz drugih zemalja. To se odnosi posebno na SAD ili članice NATO-a, čemu bi se Moskva protivila.

“U vezi sa turskim projektom izgradnje Istanbulskog kanala, ruska strana je naglasila važnost očuvanja konvencije. Ovako se osigurava regionalna stabilnost i bezbijednost”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Oglasio se Pentagon 

Pentagon je odbio danas da komentariše navode Turske da će Sjedinjene Države poslati dva ratna broda u Crno more sljedeće nedjelje, ali je rekao da vojska rutinski šalje brodove u taj region.

"To nije ništa novo", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi povodom prisustva američkih vojnih brodova u Crnom moru.

Kirbi takođe nije želio da iznese detalje američkih procjena o nivou ruskih trupa kod ukrajinske granice, dan nakon što Bijela kuća saopštila da je Rusija rasporedila najviše trupa na istočnoj granici Ukrajine od 2014. godine i uputio je novinare da se za to pitanje obrate Moskvi, prenosi Rojters.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo