18°C
Mostar 19°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 17°C

09.04.2021 / 13:04 Muzika i Film - Snažne poruke ambasadora

Nelson i Field: "... I nagrada ide filmu 'Quo Vadis, Aida?' iz BiH"

Nelson i Field: "... I nagrada ide filmu 'Quo Vadis, Aida?' iz BiH"
Foto: Facebook - Vijesti.ba

"Što se nas tiče, vi ste već pobjednici". Poručili su ovo u zajedničkoj videoporuci ambasadori SAD-a i Velike Britanije u BiH Eric Nelson i Matt Field, obraćajući se sjajnoj ekipi bh. filma "Quo Vadis, Aida?", predvođenoj rediteljicom Jasmilom Žbanić.

- Danas slavimo uspjeh, nadu, budućnost. Čast nam je biti ovdje s vama. U ovim teškim vremenima kada se čitav svijet hrabro bori protiv pandemije, naša stvarnost postaje bolja sa svakom dobrom viješću, sa svakim uspjehom. Danas smo ovdje jer slavimo uspjeh bh. rediteljice Jasmile Žbanić, producenta Damira Ibrahimovića i njihove fantastične ekipe filma "Quo Vadis, Aida?" - poručili su ambasadori.

Ambasador Nelson podsjeća da je ovaj bh. film nominiran za prestižnu nagradu "Oscar" u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Field dodaje da su film i rediteljica Žbanić nominirani i za dvije prestižne nagrade "British Academy Film Awards", u kategoriji najbolji film i najbolja režija.

- Jasmila i Damire i tim "Quo Vadis, Aida?" danas slavimo s vama. Što se nas tiče, vi ste već pobjednici. Jako sam sretan što ovaj važan film svaki dan privlači sve više pažnje. Kao što je sama Jasmila rekla, ovo nije film o "krivici ili osveti". Namjera mu je da očuva sjećanje na ovaj važan i tragičan događaj i podstakne razgovor o pomirenju - govori Nelson.

Ističe kako je ovaj film važan i na kulturološkom i ljudskom nivou, jer podsjeća koliko je važan ljudski život, koliko je važno sjećanje, a ne poricanje historije, kao i da je važno koristiti sjećanje da bi se odala počast prošlosti i krenulo naprijed ka svjetlijoj budućnosti.

- Umjetničko djelo poput "Quo Vadis, Aida?" svima nam pomaže da učimo iz prošlosti da se ovakav genocid nikada više ne dogodi i da nikada niko ne bude proganjan zbog etničke pripadnosti, rase, vjere, pola ili seksualne orijentacije. Samo prihvatanjem istine o prošlosti možemo naučiti lekcije za budućnost, osigurati mir i doći do pomirenja svih - poruka je ambasadora Fielda.

Nelson je istakao i sjajnu glumu Jasne Đuričić, koja je, kako je rekao, našim srcima približila patnje majki, supruga i kćerki žrtava srebreničkog genocida.

- Čestitamo svim Bosancima i Hercegovcima na ovom velikom uspjehu bh. filma. Najveća čestitka filmskoj ekipi koja je okupila talente iz cijelog regiona. Želimo vam puno sreće u Ujedinjenom Kraljevstvu i Americi. Od srca se nadamo da je april mjesec kada ćemo čuti: "... I nagrada ide filmu 'Quo Vadis, Aida?' iz Bosne i Hercegovine" - poručili su na kraju videoporuke ambasadori Nelson i Field.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo