8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

09.04.2021 / 12:31 BiH - Agencija za nadzor nad tržištem

Na internetu prodaju glave za trimere opasne po život

Na internetu prodaju glave za trimere opasne po život
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Agencija za nadzor nad tržištem BiH upozorava potrošače da je na tržištu BiH, putem neregistrovanih internet prodavnica, dostupna lančana glava za trimere koja je opasna po život.

Iz Agencije upozoravaju da je moguće da ove lančane glave za trimere izbacuju kamenje uz veću snagu nego jednodjelne metalne oštrice, što dovodi do rizika da rukovalac i druge izložene osobe dobiju ozbiljne ili smrtonosne povrede.

Ovi proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače i nisu usklađeni sa zahtjevima naredbe o bezbjednosti mašina, jer štitnici pričvršćeni na prenosne ručne trimere ne mogu pružiti adekvatnu zaštitu.

Iz Agencije preporučuju kupcima ovakvog proizvoda da ga prestanu koristiti i da je kontaktiraju.

Privrednim subjektima koji ovakve proizvode stavljaju na tržište BiH skreće se pažnja da su u skladu sa Zakonom o opštoj bezbjednosti proizvoda i odluci o obliku i sadržaju obavještenja o opasnom proizvodu dužni da na tržište BiH plasiraju samo bezbjedne proizvode.

"Ukoliko znaju ili bi morali znati da proizvod koji su stavili na tržište za potrošače predstavlja rizik koji nije u skladu sa zahtjevima za opštu bezbjednost, dužni su o tome odmah obavijestiti Agenciju i preduzeti odgovarajuće radnje, uključujući povlačenje takvih proizvoda sa tržišta, adekvatno i efikasno upozoravanje potrošača, te vraćanje proizvoda", ističu iz ove agencije.

Potrošači koji su kupili ovakav proizvod Agenciju mogu kontaktirati telefonski ili elektronskim pomoću obrasca za prigovor potrošača koji se nalazi na veb-stranici ove agencije.



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo