-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

08.04.2021 / 23:29 BiH - Gradonačelnica Sarajeva

Karić: General Divjak je simbol herojske odbrane Sarajeva

Karić: General Divjak je simbol herojske odbrane Sarajeva
Benjamina Karić / Vijesti.ba
Povodom smrti generala Jovana Divjaka večeras se oglasila i gradonačelnica Sarajeva Banjamina Karić. Njeno obraćanje prenosimo u cjelosti.

- U Sarajevu nas je danas, u 84. godini napustio veliki čovjek, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, istinski patriota, gospodin Jovan Divjak. Povodom smrti dobrog čovjeka i našeg heroja dala sam nalog da sutra na zgradi Vijećnice bude projekcija u čast čika Jove.

General Divjak je simbol herojske odbrane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, ali i postratne obnove bosanskohercegovačkog društva. U godinama koje su uslijedile nakon agresije na BiH, kroz Udruženje "Obrazovanje gradi BiH“ pomogao je mnogima, prije svega djeci poginulih boraca i ostalim ugroženim kategorijama.

To i jeste bila misija Udruženja koje je nastalo 1994. godine, a kojem je pripala „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2016. godini za doprinos u drugim područjima rada i stvaralaštva.

Nagradu je primio Jovan Divjak: "Zahvaljujući Vama dobrim ljudima, filantropima, preko 50.000 djece u školama i obiteljima u BiH dobilo je materijalnu pomoć koja im je olakšala školovanje. Zato „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ pripada svakome od vas koji ste na bilo koji način sudjelovali u ostvarivanju ideje da je obrazovanje najjače oružje kojim se može mijenjati svijet“, kazao je tada.

Divjak je rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Bio je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine.

U ime Grada Sarajeva i svoje lično ime, upućujem iskreno saučešće porodici i prijateljima. Slava mu i hvala - napisala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo