8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

08.04.2021 / 20:52 BiH - Povodom smrti

Centar za mir: General Divjak, naš 'Mimar mira' kojim se ova zemlja ponosi

U Sarajevu je u 84. godini preminuo general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Ovim povodom saučešće je uputio i Centar za mir i multitetničku saradnju iz Mostara koji je generalu Divjaku 2019. godine dodijelio priznanje “Mimar mira“.

- Sa iskrenim žaljenjem i velikom tugom, dubokim poštovanjem, odanosti i zahvalnosti, suočeni smo sa odlaskom našeg dragog i iskrenog prijatelja generala Jovana Divjaka.

U najtežim trenucima agresije bio je jedan od ključnih ljudi odbrane Bosne i Hercegovine, u miru se za državu borio pomažući mladim ljudima da se obrazuju.

Iako rođen u Srbiji, Jovan Divjak se saživio sa Mostarom i Sarajevom, gradovima u kojima je službovao i sa svojom Bosnom i Hercegovinom koju nikada nije izdao. Bosanci i Hercegovci pamtiće o ovog velikog čovjeka i patriotu koji je još za života sebi osigurao mjesto među velikanima kojima se ova zemlja ponosi.

Naša je trajna obaveza da sačuvamo sjećanje na njegov dragi i plemeniti lik.

U ljeto 2019. godine u Mostaru je primio priznanje "Mimar mira" i obratio nam se sljedećim riječima:

- Hvala Centru za mir koji je ocijenio da ja i moji drugovi, ja kao građanin BiH, učestvujem u odbrani BiH i da sačuvamo onu državnost koja je stvorena 1943-1944., i to što su prepoznali da se mi i danas borimo za BiH na temelju onoga što mora da se promijeni - na obrazovanju. Jer, obrazovanje je jedino oruđe kojim se može mijenjati svijet. To nedostaje BiH.

Mi koji radimo u Udruženju „Obrazovanje gradi BiH“, mislim da je to njima priznanje. I ovih dana, godinama će se baviti kao vi u Centru za mir za toleranciju i međusobno poštovanje. Naravno, želim da zahvalim gospodinu Oručeviću što je u vremenu mog boravka, "uživanja" u Beču, pomogao da zajedno sa drugima odbranim istinu o odbrani Sarajeva 1992. - 2. i 3. maja. Hvala ti velika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo