-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

08.04.2021 / 14:06 Fudbal - Nogometna revolucija

Wenger najavio uvođenje "automatskog ofsajda" na SP u Kataru

Wenger najavio uvođenje "automatskog ofsajda" na SP u Kataru
Foto: Vijesti.ba
Šef FIFA-inog sektora za razvoj fudbala, legendarni Arsene Wenger, izjavio je kako je krovna svjetska fudbalska organizacija spremna da na SP u Kataru implementira automatizirani sistem za dosuđivanje ofsajd pozicija.

Kreatori pravila fudbalske igre prošlog su mjeseca rekli kako se nastavlja s revizijom pravila o ofsajdu, te da se planira testirati tehnologija koja će omogućiti “poluatomatske” odluke, kako bi se ograničila potreba za dugim čekanjem VAR pregleda i gubljenje vremena.

Wenger je sada izjavio da podržava automatiziranu ofsajd tehnologiju, koja izravno obavještava pomoćnog sudiju ako je u pitanju nedozvoljena pozicija igrača.

Prema FIFA-i, poluautomatizirana ofsajd tehnologija pruža VAR-u dodatne informacije prije nego što sudac uputi poziv.

“Mislim da će automatizirani ofsajd biti spreman za 2022. godinu”, rekao je Wenger, FIFA-in šef fudbalskog razvoja, a prenio je The Times.

“Jako se zalažem za automatizirane ofsajde, što znači da signal odmah dolazi do pomoćnog sudije. U prosjeku vrijeme koje moramo pričekati je oko 70 sekundi, ponekad 1 minuta i 20 sekundi… To je toliko važno jer vidimo da su mnoga slavlja igrača otkazana nakon toga zbog marginalnih situacija”, dodao je Wenger.

Prošli mjesec, bivši nizozemski napadač Marco van Basten pozvao je nogometne zakonodavce da razmisle o ukidanju pravila ofsajda, rekavši da bi utakmica bila bolja bez nje.


(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo