°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

08.04.2021 / 11:15 Politika - PSBIH

Postavljanjem delegatskih pitanja počela sjednica Doma naroda

Postavljanjem delegatskih pitanja počela sjednica Doma naroda
Foto: FENA

Postavljanjem delegatskih pitanja na koja će članovi Vijeća ministara BiH odgovarati odmah usmeno, počela je sjednica Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice na kojoj bi trebalo da se nađe Odluka o potvrđivanju smjene ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučića.

Odluku o smjeni ministra Lučića donio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, jer je Demokratski narodni savez (DNS), na čiji je prijedlog Lučić imenovan za ministra, napustio vladajuću koaliciju i prešao u opoziciju.

Predstavnički dom državnog parlamenta je na posljednjoj sjednici potvrdio ovu odluku, a stupit će na snagu danom potvrđivanja od Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu Doma naroda trebalo bi da se nađe i zahtjev delegata Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, kao i principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Delegati bi, između ostalog, trebali razmatrati i izvještaje komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, te o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo