3°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

08.04.2021 / 11:08 Svijet - Belfast

Vlada Sjeverne Irske zasjeda zbog nemira i nasilja na ulicama

Vlada Sjeverne Irske zasjeda zbog nemira i nasilja na ulicama
Foto: FENA

Vlada Sjeverne Irske sastat će se kako bi bila informisana o noćnom uličnog nasilju koje je eskaliralo u srijedu sektaškim sukobima.

Nasilje je uslijedilo zbog sve veće frustracije među mnogim pro-britanskim unionistima zbog novih trgovinskih ograničenja nakon Brexita između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva za koje su mnogi upozorili da bi mogle biti pokretač nasilnih protesta.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je "duboko zabrinut" zbog nasilja, u kojem je posljednjih dana povrijeđeno na desetine policajaca. Njegov irski kolega Micheál Martin pozvao je Dublin, London i sve strane u Sjevernoj Irskoj da sarađuju na ublažavanju tenzija i vraćanju mira.

Izvršna vlast ove britanske regije, koju predvode irski nacionalisti i njihovi unionistički suparnici, sastat će se kasnije u četvrtak kako bi razgovarali o sukobima, rekla je zamjenica prvog ministra Michelle O'Neill, javlja Reuters.

- Oni koji su odgovorni za nasilje, kriminalnu štetu, manipulacije našim mladim ljudima i napade na policiju moraju prestati poduzimati tako štetne činove - rekla je O'Neill iz irske nacionalističke stranke Sinn Fein na Twitteru kasnije u srijedu.

Grupa mladih u probritanskom području Belfasta zapalilo je oteti autobus u prometnoj ulici u srijedu oko 18.00 sati po lokalnom vremenu. Vozač i putnici su nepovrijeđeni.

Incident se dogodio u blizini jednog od takozvanih "zidova mira" u Belfastu koji dijele neke irske nacionalističke i unionističke zajednice. Grupe demonstranata palile su pirotehnička sredstva, i bacali cigle i benzinske bombe jedni na druge s obje strane zidova.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo