11°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

08.04.2021 / 09:22 Svijet - #ItStartedWithWords

Zbog porasta antisemitizma video poruke žrtava holokausta

Zbog porasta antisemitizma video poruke žrtava holokausta
Foto: FENA

Uznemireni porastom internetskog antisemitizma tokom pandemije, zajedno sa studijama koje ukazuju na to da mlađe generacije nemaju ni osnovno znanje o nacističkom genocidu, preživjeli holokaust iznose na društvenim mrežama svoja iskustva o tome kako je govor mržnje vodio ka masovnim ubistvima.

Kratkim video porukama koje prepričavaju njihova iskustva, učesnici kampanje #ItStartedWithWords nadaju se educirati ljude o tome kako su nacisti krenuli u podmuklu kampanju za dehumanizaciju i marginalizaciju Jevreja , godinama prije nego što su uspostavljeni logori smrti za izvođenje ubistava.

Nakon objave šest pojedinačnih videozapisa i kompilaciju u srijedu na Facebooku, Instagramu i Twitteru, slijedi jedan video sedmično. Objave će sadržavati vezu na web stranicu s daljnjim resursima, uključujući više svjedočenja i nastavnih materijala, prenosi AP.

"Više nas nema previše da izlazimo i govorimo, malo nas je, ali čuju se naši glasovi", rekao je Sidney Zoltak, preživjeli iz Poljske koji ove godine navršava 90 godina, u telefonskom intervjuu za Associated Press iz Montreala.

„Nismo tu da im pričamo priče koje smo pročitali ili koje smo čuli - pričamo činjenice, pričamo što se dogodilo i nama, i našim susjedima, i našim zajednicama, i mislim da je to najjači mogući način", rekao je Zoltak.

Kampanju je organizirala konferencija o jevrejskim materijalnim zahtjevima protiv Njemačke sa sjedištem u New Yorku, koja pregovara o naknadi za žrtve. Podržavaju je mnoge organizacije, uključujući Ujedinjene narode.

Studija koju su ove sedmice objavili izraelski istraživači navodi da su zaključavanja zbog koronavirusa prošle godine preusmjerila antisemitsku mržnju na društvene mreže, s brojnim teorijama zavjere koja optužuje Jevreje za pandemijsku medicinsku i ekonomsku devastaciju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo