8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

07.04.2021 / 20:00 BiH - Posao za tužilaštva

BH Gas platio milion dolara Mađarima znajući da gas neće doći tom rutom

BH Gas platio milion dolara Mađarima znajući da gas neće doći tom rutom
Jasmin Salkić / Vijesti.ba
BH Gas je reagirao na danas objavljene informacije iz Energoinvesta, međutim nije odgovorio na neka od ključnih pitanja.

Iz BH-Gasa tvrde da je dirketorica "Energoinvesta" Bisera Hadžialjević potpisala aneks ugovora s Gazprom Exportom kojim je precizirano da će za tri mjeseca 2021. primopredaja gasa biti upravo na "Mađarskoj ruti".

- Hadžialjević je potpisala navedeni Aneks, svojevoljno pristala da plati više, i sada izražava čuđenje na ono što je potpisala. BH-Gas to nije potpisao i molimo sve istražne organe da se pozabave sa tih tri miliona dolara na koje je Energoinvest pristao.

No iz BH Gasa nisu opovrgnuli ključne navode, a posla za nadležne pravosudne organe će itekako biti.

Naime, BH Gas je uplatio milion dolara za transport kroz Mađarsku iako su znali da tom rutom neće biti isporuke gasa. Isto su uplatili i srbijanskom transporteru i to u iznosu od 600.000 dolara.

- Mi smo zbog ovog podnijeli krivičnu prijavu jer su uplate urađene u ime "Energoinvesta". Povukli smo poteze, banke su upozorene da to ne rade, ali uplate su otišle. I tu se stvar ne zaustavlja. Oni sad vrše nominacije prema mađarskom operateru i prema "Gazpromu". Mi smo jedini za to ovlašteni. Zašto je "BH Gasu" stalo da se ide preko Mađarske i zašto se za to toliko grčevito bore. Asocijacije mi kreću u vrlo ružnom pravcu, ali nek to radi Tužilaštvo - kazala je danas Hadžialjević.

Prema njenim riječima, u biznisu plina je sve javno i transparentno.

- Kad smo analizirali vidjeli smo da su tarife mađarskog transportera do 3 puta više od prosjeka. Imali smo poseban skuplji tretman. A nismo morali to da plaćamo. Mađarski ugovor ima klauzule i u njemu se navodi i prekidanje ugovora. Mi to ne radimo, jer mi nismo raskinuli ugovor, već smo mi javili mađarskom transporteru da "Gazprom" mijenja rutu snabdijevanja i to je viša sila i ne postoji način da mi plaćamo neke penale. Mi smo preuzeli sve radnje na ovu temu. Mađarski transporter je tražio da je nastupila viša sila i mi smo spremili dokumentaciju i bit će dostavljena - istakla je Hadžialjević.

Naglasila je da BiH dobija isti plin, samo drugom rutom.

- "BH Gas" je naš partner međutim neke promjene koje su se desile od decembra do danas zahtijevaju pojašnjenje. Uloga "BH Gasa" je definirana Uredbom Vlade FBiH iz 2007. godine i tamo je "BH Gas" operator transportnog sistema. A snabdijevač je "Energoinvest". Definirano je šta treba da radi operator, a to je briga za transportni sistem kroz FBiH, te da širi mrežu. Podnosi naravno i izvještaje. "BH Gas" ne može da nabavlja plin, Uredbom se zabranjuje miješanje djelatnosti. "BH Gas" nema ništa sa uvozom i prodajom gasa. Problem je nastao onog momenta kad je "Energoinvest" najavio promjene toka za dostavu plina. Nama je to izazvala sumnje i mi smo analizirali zašto se oni grčevito bore da ostane ruta preko Mađarske. Problem je nastao kad je "Energoinvest" ustanovio da "BH Gas" povlači poteze koji nanose štetu. Mi njima ništa ne uskraćujrmo, već smo samo povukli saglasnosti koje smo im ranije dali, a zbog zloupotreba - pojasnila je Hadžialjević.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo