-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

07.04.2021 / 19:05 Politika - Jasan stav

Ambasade: CIK mora dati doprinos izbornoj reformi

Ambasade: CIK mora dati doprinos izbornoj reformi
Foto: Twitter / Vijesti.ba
Kavalec je tokom sastanka istakla kako CIK igra ključnu ulogu u poboljšanju integriteta izbornog procesa u BiH.

Kao upravno tijelo zaduženo za izbore u Bosni i Hercegovini, te kao institucija odgovorna za implementaciju reformi, Centralna izborna komisija (CIK) mora značajno doprinijeti svojom stručnošću razgovorima o izbornoj reformi, poručeno je danas sa sastanka kojeg su članovi CIK-a održali sa predstavnicima ambasada i međunarodnih institucija u BiH.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson, šefica Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec, specijalni predstavnik Europske unije Johann Sattler i visoki predstavnik Valentin Inzko razgovarali su sa članovima CIK-a o prilikama za provođenje izborne reforme u zemlji tokom ove godine.

“Slažemo se sa članovima CIK-a da će usvajanje ključnih reformi koje su preporučili ODIHR i GRECO stvoriti slobodniji i pošteniji izborni proces za sviju. Ne postoji legitiman razlog za odgađanje ovog procesa”, saopšteno je iz ambasade SAD-a, prenosi N1.

Kavalec je tokom sastanka istakla kako CIK igra ključnu ulogu u poboljšanju integriteta izbornog procesa u BiH, poručeno je iz Misije OSCE.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo